Vrijgezellen zijn al eens geneigd hun leven on hold te zetten. Ze stellen grote reizen uit, wachten om alleen te wonen en een eigendom komt er niet van, de liefde van je leven moest maar eens ver wonen. Maar wat als Mr Perfect op zich laat wachten?

Onlangs kreeg ik een mail van een man waarin stond: ‘Blijkbaar ga je er vanuit dat iedereen een relatie heeft of gemakkelijk iemand weet te versieren voor één nacht, maar dan zit je verkeerd: een boek hoe je een partner vindt, dat zou pas interessant zijn’. Werd ik even op mijn vingers getikt. En die man heeft gelijk, want ik ga al eens voorbij aan de singles onder ons en ook in mijn praktijk tref ik steeds vaker mannen en vrouwen aan die er niet in slagen een partner te vinden en het gevoel hebben dat de hele wereld verder draait, behalve zij. Frustrerend en ergens klopt dat, want het valt me op dat vrijgezellen geneigd zijn hun leven on hold te zetten.

Weinig mensen kiezen er bewust voor om vrijgezel te zijn. Vaak overkomt het je. Je partner maakt het uit en tot je verbazing vind je niet zomaar een nieuw maatje. Zeker in een maatschappij waarin alles maakbaar lijkt, is dat niet makkelijk om mee om te gaan. Vinden we onze job niet uitdagend genoeg meer? We zoeken een nieuwe. Zijn we ons leven wat beu? We stappen op het vliegtuig naar Thailand. Willen we een kind? We stoppen met de pil en gaan onze temperatuur meten. Het lijkt alsof we het meeste zelf in handen hebben en bewust en zelfstandig sturing kunnen geven aan ons leven, wat een utopie is. Sommige dingen kan je niet controleren, sommige dingen moet je loslaten en erop durven te vertrouwen dat het toch goed komt. En dat is best eng, want we zijn dat vaak niet gewoon.

Het is belangrijk om je te realiseren dat een partner wel een aanvulling op je leven mag zijn, maar geen invulling van je leven. Natuurlijk is het soms aangenamer (en minder spannend!) om grote stappen in je leven met zijn tweeën te nemen, met zijn tweeën na te denken, te beslissen, elkaar te steunen en problemen op te vangen. Maar als de prins op het witte paard de komende jaren niet voor de deur staat, wat doe je dan? Dan blijf je inderdaad ter plaatse trappelen, en wie weet voor hoe lang! Als het alleen zijn te lang duurt, is het echt ver leidelijk om een echte queeste te maken van je partner zoektocht. Doe dat niet. Het is beter om gewoon je leven te leiden, in plaats van naarstig op zoek te gaan. Probeer je leven dan ook zo leuk mogelijk te maken.

Daag jezelf eens uit en maak een lijstje van dingen die jou gelukkig maken, naast een partner. Durf er daarna eens kritisch naar te kijken: doe je deze dingen voldoende of laat je je tegenhouden? Even in een pauze zitten is niet erg, erin blijven hangen wel! Blijf je dromen najagen. Zo heb je een leuke tijd én ontwikkel je jezelf ook. En dat is alleen maar aantrekkelijk! Als je gelukkig bent met jezelf en je leven, verdwijnt de druk om een partner te vinden een beetje. Anders ga je vaak daten met mannen die je niet veel zeggen – onder het motto iets is beter dan niets – waardoor je dus het risico loopt om genoegen te nemen met te weinig. Hierdoor verlies je zelf het plezier in daten en riskeer je potentiële partners weg te jagen. Niets is zo onaantrekkelijk als een wanhopige vrouw! Je ziet, eigenlijk heb je alleen maar te winnen door voor je eigen leven te gaan.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 305, 18 januari 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.