Ik ben 22 jaar en heb een lieve vriend van 28. Hij heeft al veel ervaring in bed, maar hij wordt mijn eerste bedpartner. Ik ben best wel bang voor mijn ontmaagding, want er doen nogal wat verhalen over de ronde. Heb jij tips om hier een fijne ervaring van te maken? Evelien (22) uit Lokeren

Als jullie het goed aanpakken, kan je ontmaagding een mooi moment zijn om te koesteren. Je zegt dat je bang bent, jammer! Als een vrouw angst voelt, vertaalt zich dit meestal in lichamelijk gespannen zijn. Al je spieren zullen zich dus opspannen als je denkt dat je ontmaagding pijn zal doen, ook je bekkenbodemspieren. Die liggen inwendig rondom je vagina en wanneer je ze opspant, zal de penetratie stroef verlopen.

Bovendien is het moeilijk om vochtig te worden als je gespannen bent. Als je niet vochtig bent én je bekkenbodemspieren zijn aangespannen, doet penetratie bijna onvermijdelijk pijn. Probeer die angst dus uit je hoofd te zetten. Realiseer je dat een ontmaagding voor iedereen anders is. De ervaring is van zoveel factoren afhankelijk: van jou, van je vriend, van wat jullie voor elkaar voelen, van de omstandigheden. Dat mensen vreselijke verhalen vertellen over hun ontmaagding, hoeft dus niet te zeggen dat het bij jullie ook zo is! Je bent de regisseur van je eigen ontmaagding. Begin er dus pas aan als je echt ontspannen bent én echt zin hebt. Zorg dat het warm is in de kamer, steek wat kaarsjes aan, zorg dat jullie door niemand gestoord kunnen worden (deur op slot, gsm af). Voorzie voor de zekerheid glijmiddel. Wanneer het dan toch stroef of moeilijk zou gaan, kan dit altijd helpen om het naar binnen gaan te vergemakkelijken.

Ontmaagd worden doet soms pijn, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Bij veel vrouwen is hun maagdenvlies al gescheurd voor ze ontmaagd worden, door te sporten, tampongebruik, zelfbevrediging … Dit kan ervoor zorgen dat je ontmaagding wat gemakkelijker verloopt. Wat ook kan helpen, is dat je uitademt, wanneer je vriend bij je naar binnenkomt. Blijf ook vooral normaal ademen. Wanneer je je adem ophoudt, of gehaast en oppervlakkig begint te ademen, ga je je vaak ook opspannen, waardoor de kans groter wordt dat het pijn gaat doen.

Dus: ontspannen en blijven ademen! Wanneer het toch te pijnlijk is, moet je er niet mee verder gaan. Natuurlijk kan je vriend niet voelen wat jij voelt, dus is het aan jou om aan te geven wanneer het te veel pijn doet. Wanneer jullie stoppen met penetratie, wil dit natuurlijk niet zeggen dat jullie ook moeten stoppen met vrijen. Rond jullie vrijpartij liefdevol af, door te kussen en te knuffelen.

Bespreek je angst en het feit dat het je eerste keer is ook met je vriend. Veel mannen vinden het een hele eer om hun vriendin te ‘mogen’ ontmaagden. Je hoeft je hier zeker niet voor te schamen. Waarschijnlijk zal hij extra voorzichtig en lief zijn. Vertel hem dat je de eerste keer graag zelf de teugels in handen hebt. Dus dat jij aangeeft wanneer hij je mag penetreren, of het pijn doet, en dat jij bepaalt wanneer jullie stoppen. Dat je vriend al ervaring heeft, moet je positief zien: hij kan er een geslaagde ervaring van maken.

Deze tips zijn goed om in het achterhoofd te houden, maar je eerste keer mag geen rationeel gebeuren worden. Probeer je te ontspannen en geniet zoveel mogelijk!

Door Kaat Bollen

Uit Nina 280, 27 april 2013

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.