Vrouwen staan seksueel meer en meer op hun strepen. Dat is ooit anders geweest. Heel vroeger stond onze seksualiteit puur in het teken van de man. Hij moest het fijn hebben en klaarkomen. Dat was nodig voor de voortplanting. Geen wonder dat het vrouwelijke orgasme daardoor pas ontdekt werd in de jaren vijftig. Gelukkig hebben we sinds dan heel wat vooruitgang gemaakt. Met de ontdekking van anticonceptie kunnen vrouwen sinds de jaren 50 volop genieten van seks. Maar dat we ook opkomen voor onze seksualiteitsbeleving is een relatief nieuw fenomeen.

Hoe meer er geschreven en gesproken wordt over vrouwelijke seksualiteit, hoe meer vrouwen hun seksualiteit ook in vraag durven te stellen. Wat daarbij de laatste jaren erg opvalt, is dat veel vrouwen het graag iets pittiger hebben. Het hele ‘Fifty Shades of Grey’-gebeuren heeft hieraan bijgedragen, maar dat is zeker niet de enige reden.

Uit onderzoek blijkt dat mensen in meer prestatiegerichte samenlevingen meer de behoefte hebben aan BDSM (Bondage – Dominantie en Onderwerping – Sadisme – Masochisme). Dat is niet zo vreemd: in een prestatiegerichte maatschappij moet je de hele tijd presteren en beslissingen nemen. BDSM is net het tegenovergestelde: daar moet je je aan overgeven. En dat kan een hele verademing zijn. De hype heeft enkel een onderhuids verlangen naar boven gebracht. Veel meer vrouwen durven er eindelijk voor uit te komen dat ze het graag wat ruwer hebben, zonder schrik dat ze hierdoor anders bekeken worden. Gelukkig zijn veel mannen hiervoor te vinden: het sluit aan bij hun natuurlijke dominantie. Toch is deze verschuiving niet voor elke man even gemakkelijk. Er zijn veel mannen die blij zijn met hoe hun seksleven was. Dit ineens moeten veranderen onder impuls van je vrouw, is niet evident. Zeker niet omdat je je kwetsbaar moet opstellen wanneer je iets nieuws probeert: je weet niet zeker hoe iets in elkaar zit en hoe je er dus mee aan de slag moet. De kans dat je, zeker in het begin, de mist ingaat, bestaat.

Wanneer je als vrouw voelt dat dit net die aanvulling op jullie seksleven is waar jij behoefte aan hebt, durf dan het voortouw te nemen. Zo kan je partner ervaren hoe het is, zonder dat hij zich zorgen moet maken over afwijzing of falen. Coachen al doende, dus. Na enkele keren kan hij dan – letterlijk – de touwtjes in handen nemen.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 348, 14 februari 2015

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.