De lente is in het land en dat doet de hormonen kriebelen maar door werkstress, hoge verwachtingen en de vele rollen die we vervullen, is de goesting soms ver te zoeken. Ook steeds meer mannen kampen met een laag libido.

Bij de helft van de koppels met een libido verschil die ik in mijn praktijk zie, kan de man zijn vrouw niet volgen. Dat ligt moeilijk, want het taboe op geen zin hebben bij mannen is erg groot. Een man heeft toch altijd zin? Zo eenvoudig is het dus niet. Ook mannen hebben weleens wat anders aan hun hoofd. Soms hebben vrouwen moeite om dat in te zien. Ze zijn misschien wel het sterke, maar ook het onzekere geslacht. Een afwijzing in bed wordt vaak persoonlijk opgevat. Ben ik niet meer aantrekkelijk? Zou hij vreemdgaan? Het zijn maar enkele van de gedachten die op zo’n moment opduiken. Jammer, want door onzekerheid en door hier ook over te zeuren, maak je jezelf onaantrekkelijk. En dat zal het laatste restje goesting doen verdwijnen.

Ga niet aan jezelf twijfelen als je man het laat afweten. Zoek liever naar realistische verklaringen. Zit hij in een moeilijke onderhandeling op het werk? Heeft hij morgen een functioneringsgesprek? Heeft zijn voetbalploeg net een belangrijke wedstrijd verloren? Misschien staat hij al enkele nachten na elkaar op voor de kinderen en is hij doodop? Het zijn allemaal mogelijkheden, maar beter nog dan op zoek te gaan naar verklaringen, is te vragen wat er scheelt op een niet-beschuldigende manier. De kans is groot dat hij je met enkele woorden kan geruststellen en daarna alsnog in slaap valt.

Toch is een laag libido niet altijd onschuldig, noch bij mannen, noch bij vrouwen. Soms wijst het erop dat er iets ontbreekt in de relatie: spanning, tijd voor elkaar of liefde. Zo zag ik onlangs een jong koppel dat erg leed onder het lage libido van meneer. Zij was 32, hij 34, beiden waren energiek en aantrekkelijk maar hun seksleven was dat niet, zelfs niet op vakantie. Vooral zij had het daar erg moeilijk mee. Zeker omdat ze in het begin wel spannende, opwindende seks hadden. Er werden vaak rollenspelen gedaan, ook een speeltje was welkom. Ze amuseerden zich ook prima zonder toeters of bellen. Dat alles was nu een lang vervlogen herinnering. Ze hadden van vrienden gehoord dat ik hen weer op weg gezet had en hadden hoge verwachtingen. Maar elke tip of oefening leek te veel voor hem. Hij was niet gemotiveerd om tijd en energie in hun seksleven te stoppen. Voor hem was dit een teken dat er meer aan de hand was. Hij wist immers dat zijn vriendin graag het vuur tussen de lakens weer wilde doen oplaaien.

Maar hij kon het niet opbrengen, niet voor haar, niet voor zichzelf. Terwijl dat vroeger nooit een probleem was. De man bleek dieper liggende problemen te hebben. Hij worstelde vooral met zingeving: was dit het leven en dus ook de relatie die hij wou? Het feit dat zijn goesting verdwenen was, was voor hem een teken dat de relatie alleszins niet bleek te zijn waar hij naar op zoek was.

Het koppel is nog altijd op zoek naar vuur, maar niet meer bij elkaar. Een gebrek aan zin, zowel bij hem als bij haar, kan er dus op wijzen dat er iets mis is met de relatie. Maar dat geldt alleen als er nauwelijks nog gevreeën wordt en er verder weinig intimiteit te bespeuren valt. Niet wanneer hij je eens afwijst omdat hij een drukke dag heeft gehad. Blijven ademen dus, en gewoon genieten van de extra nachtrust!

Door Kaat Bollen

Uit Nina 318, 19 april 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.