Oneerlijkheid in een relatie zorgt vaak voor ruzies en leidt soms tot een breuk. Maar soms is het verstandiger om dingen voor jezelf te houden, al is er een groot verschil tussen iets verzwijgen en liegen, want dat zou ik nooit aanraden.

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem écht wel. Ik wil ze niet te eten geven, de mensen bij wie ontrouw ineens na jaren uitkwam. Hoewel de meeste leugenaars denken dat net zij ermee weg zullen komen, is dat zelden het geval, maar het kan wel een tijdje duren. In mijn praktijk zijn die verhalen legio. Een man die al drie jaar een minnares aan de kust had en daar eens per maand naartoe reed, ‘voor het werk’.

De vrouw die haar jeugdliefde terugvond en al vijf jaar met hem afsprak in obscure hotelletjes. De man die een te innige band had met zijn secretaresse en dus regelmatig overwerkte. En altijd weer is het door een stom toeval dat het uitkomt. Zeker als het al langere tijd goed gaat, want net dan worden mensen nonchalanter, en ligt ‘betrapping’ op de loer. Mijn advies is dus ook om niet te liegen. En als je het gevoel krijgt dat je dat moet beginnen doen, is het beter je relatie in vraag te stellen.

In een goede relatie is liegen niet nodig. Het werkt trouwens in twee richtingen: liegen is niet oké, maar vragen stellen waarop bijna automatisch gelogen moet worden is dat ook niet. We hebben er soms een handje van weg om vragen te stellen waarop we het antwoord eigenlijk niet willen weten. Zoals: vind je Jessica Alba opwindend? Opwindender dan mij? En kijk je eigenlijk porno? Don’t go there. Met dat soort vragen schiet niemand iets op. Dat geldt ook voor zijn of haar relationeel en seksueel verleden. Wat schiet je ermee op om te weten op wie je partner in het verleden verliefd is geweest? Of hoe de seks was? Dat heeft niets met jullie te maken en voegt zeker niets toe aan wat jullie hebben. Vraag er dus niet naar. Wanneer je het toch doet, zal je partner geneigd zijn de zaken te verbloemen, om je vooral niet te kwetsen. Het is beter niets te weten dan een halve waarheid. Liegen of liegen uitlokken is dus niet aan te raden. Nooit.

Iets anders vind ik het verzwijgen van dingen die je partner kunnen kwetsen. Denk aan fantasieën. Het grote voordeel daarvan is dat ze zich louter en alleen in je hoofd afspelen. Het is niet slecht om ze daar ook te laten zitten. Ook wanneer je over anderen fantaseert, wat de meeste mensen trouwens doen. Maar je partner schiet er niets mee op om dat te weten. Het kan alleen maar pijn veroorzaken die voor niets nodig is. Zolang je je fantasie niet in werkelijkheid wilt beleven, is er immers niets aan de hand.

Vrouwen met een libidoprobleem laat ik vaak erotische boeken lezen om erachter te komen waar ze opgewonden van worden. Zo was er een jonge vrouw van 23 die op die manier merkte dat ze het meeste zin kreeg van harde, gevoelloze seks, iets wat Lieze nooit had verwacht en waar ze zelfs gechoqueerd door was. Hoewel de verhalen haar in vuur en vlam zetten, moest ze er niet aan denken om met haar vriend hardcore seks te hebben. En dus besloot ze deze ontdekking voor zichzelf te houden. Want het laatste wat ze wou, was hem op al te wilde ideeën brengen.

Leef je dus uit in je fantasieën, zonder je daar schuldig over te voelen of je partner er lastig mee te vallen. Tenzij het fantasieën zijn die je maar al te graag zou zien uitkomen. Maar daarover later meer!

Door Kaat Bollen

Uit Nina 331, 27 september 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.