Allemaal zijn we bezig met de liefde vinden. Met zijn tweeën zijn veel dingen leuker, denken we. Dat gedachtegoed wordt ons opgedrongen door de maatschappij. Het is moeilijk om daar ongevoelig voor te zijn. En dus gaan ook vrouwen op jacht.

Eens afgestudeerd en hard aan het werk, is het soms niet zo simpel om de juiste partner tegen het lijf te lopen. Dat merk ik in mijn praktijk regelmatig. Mensen die zo smachten naar een relatie, dat het van op 5 kilometer afstand te zien is, wat potentiële partners uiteraard afschrikt. Eef (32) bijvoorbeeld, voelde haar biologische klok zo hard tikken dat elke vrijgezelle man in haar omgeving gescand werd, ook naar zijn kinderwens, waarna menig man het op een lopen zetten. Ze wou geen tijd meer verdoen aan een man die toch geen kinderen (meer) wou. Maar hierbij vergat ze het essentiële gegeven dat de meeste mannen niet verengd willen worden tot zaaddonor en dat de beste zaaddonor er toch eentje is waarmee het ook op andere vlakken klikt.

Ze moest dus niet alleen het heikele onderwerp bewaren voor latere dates, ze moest ook wat selectiever worden in de mannen die ze overviel met haar goede bedoelingen. Een vrouw die met nadruk op zoek is naar een partner en een kind, is soms gemakkelijker in bed te krijgen. En uiteraard heb je altijd individuen die daar gebruik van maken. Juist door het feit dat Eef deze pijnlijke ervaringen in het verleden al had meegemaakt en dit bewust niet meer wou, schreef ze zich in op een datingsite. Op haar werk in de sociale sector liepen geen aantrekkelijke vrijgezellen rond en op haar hobby (buikdansen) viel geen man te bespeuren. Nadeel van het internetdaten is natuurlijk dat je niet meteen ziet welk soort vlees je in de kuip hebt. Vandaar dat ik mensen die zich aan het internetdaten wagen altijd aanraad om relatief snel een afspraakje te maken. De kans wordt met het verstrijken van de tijd alleen maar groter dat hij iemand anders leert kennen. Of erger, dat je verliefd wordt op iemand die je in je hoofd creëert. Van iemand die je via internet leert kennen, weet je vaak zo weinig dat je heel wat gevoelens op hem projecteert. Waardoor je verliefd wordt op iemand die niet bestaat. En dan kan de eerste date heel ongemakkelijk worden, waardoor je ontgoocheld achterblijft.

Dat afspreken doe je het beste op een publieke plaats, zoals een cafeetje, voor een simpel drankje, niet voor een langdurig driegangendiner. Door de eerste date in tijd te beperken, zit je niet nodeloos lang aan hem vast. Wanneer jullie een goede klik hebben, kunnen er dan nog altijd enkele drankjes volgen, maar best niet te veel. Want je wil toch dat je date een goed beeld van je krijgt. Geef je date, hoe leuk het eerste afspraakje ook was, niet te veel van je privégegevens. Het laatste wat je wil, is op termijn lastig gevallen worden door iemand die je dan toch niet zag zitten.

En last but nog least: geef de hoop niet op. Net zoals in de echte wereld, kan het ook in de virtuele wereld even duren eer je iemand tegen het lijf loopt. Naar schatting 10% van de huidige koppels leerde elkaar kennen via internet. En dat cijfer zal nog stijgen. Internet is dus een goed middel om in te zetten bij het daten. Dat was trouwens ook Eef haar ervaring, die na dates met vier mannen de ware tegenkwam. Hij was tien jaar ouder en had al een dochtertje uit een vorig huwelijk. En Eef werd zo verliefd, dat het haar niet uitmaakte.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 300, 23 november 2013

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.