Na lange tijd heb ik eindelijk weer een relatie. Alleen lijkt mijn beste vriendin daar niet zo goed mee om te kunnen. Ik vrees dat het geen leuke kerst wordt als ik hen allebei uitnodig. Wat moet ik doen? Amelie (33) uit Oudenaarde

Wat fijn voor je dat je terug een relatie hebt! Jammer dat niet iedereen even blij voor je kan zijn. Alleszins, dat vermoed je. Maar, waarop baseer je die vermoedens? Misschien interpreteer je sommige signalen wel verkeerd. Het beste wat je kan doen, is het opentrekken naar je vriendin. Geef aan dat je het gevoel hebt dat ze moeite heeft met het feit dat je een relatie hebt en vraag of dat gevoel klopt. Praat steeds vanuit je eigen gevoel (de typische ik-boodschap). Door te verwoorden wat jij voelt en haar geen gevoelens/woorden in de mond te leggen, zal ze zich minder snel aangevallen voelen.

Probeer dit gesprek open in te gaan. Schiet dus niet meteen in de verdediging, maar probeer ook echt stil te staan bij de dingen die je vriendin aanhaalt. Misschien heeft ze wel een punt! Mensen die smoorverliefd zijn, durven wel eens op hun roze wolk te zitten. Zou het kunnen dat je haar minder ziet staan nu je een vriend hebt? Want de kans bestaat dat ze zich verwaarloosd of zelfs niet meer belangrijk voelt. Terwijl ze voor jou duidelijk wel nog erg waardevol is! Luister dus naar je vriendin, en probeer misschien wat meer tijd voor haar vrij te maken. Wanneer ze voelt dat ze belangrijk voor je is en blijft, zal ze er vermoedelijk minder moeite mee hebben dat er nog iemand anders belangrijk voor je is bijgekomen.

Ga verder eens voor jezelf na of er nog iets achter die (veronderstelde) gevoelens van je vriendin zou kunnen zitten. Is ze zelf al lang single en vindt ze het jammer dat ze haar single maatje kwijt is? Of hadden jullie al gezellige kerstplannen, die nu gedwarsboomd worden? Of zit ze in een niet al te gelukkige relatie en is het voor haar erg confronterend om jou zo dolverliefd te zien? Allemaal dingen die de beleving van je vriendin ook kunnen kleuren. Wanneer je vermoedt dat er voor haar nog andere dingen spelen, maak dat dan bespreekbaar. Geef aan dat je haar redenering kunt volgen, dat je probeert rekening te houden met haar en haar gevoelens, maar dat je ook je eigen leven hebt. Als goede vriendin zal ze dat begrijpen. Het zou echter ook kunnen dat je vriendin wel écht iets tegen je vriend heeft.

Dat kan, en dat mag ze vinden. Als dat zo zou zijn, geef dan aan dat zij hoe dan ook je vriendin blijft, net zoals je vriend je vriend blijft. En dat je graag hebt dat ze zich af en toe over haar gevoelens probeert te zetten, al is het maar voor jou. Vraag haar om je vriend op zijn minst dan een kans te geven, zodat het voor jullie allen een fijn feest kan worden!

Door Kaat Bollen

Uit Nina 263, 1 december 2012

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.