Met Kerstmis en Nieuwjaar voor de deur, komen ook de verplichte nummertjes eraan. Feesten met je eigen familie is vaak niet zo een opgave, maar met je schoonfamilie kan het dat soms wel zijn. Kwestie van door de zure appel te bijten.

Er worden vaak grapjes gemaakt over die ‘verschrikkelijke schoonmoeder’, en, zoals vaak het geval is, schuilt er in die grapjes een kern van waarheid. Voor veel mensen is het niet gemakkelijk om een goede verstandhouding te hebben met de schoonmoeder of -vader. Dat kan aan verschillende oorzaken te wijten zijn. Ouders die hun kind, al is het inmiddels volwassen, niet kunnen loslaten. Of te pas en te onpas komen aanzetten met goede raad. Of ouders die de wederhelft van hun oogappel te min vinden. Al hoeft het niet aan de schoonouders te liggen! Soms is het gewoon een mismatch tussen schoonouders en schoonzoon of -dochter door een verschillende politieke voorkeur of een andere denkwijze over de opvoeding van de (klein)kinderen.

Wat de reden ook is van de strubbelingen met je schoonfamilie, feit is dat je het er toch mee zal moeten doen. Dat klinkt soms gemakkelijker dan dat het in werkelijkheid is. Zo zag ik een tijdje geleden Roel (36) en Stefanie (38) bij mij in de praktijk. Ze waren de trotse ouders van Roos (2). En sinds de geboorte van Roos merkte het koppel dat de band tussen Stefanie en de ouders van Roel danig onderkoeld was geraakt. Dat leidde tot spanningen binnen de relatie. Stefanie haalde aan dat ze het gevoel had dat de mama van Roel alles beter wist. En Stefanie was zelfs in staat om te erkennen dat dat vaak ook het geval was: Roel heeft namelijk nog 3 zussen, dus zijn moeder had erg kunnen oefenen met het moederschap. Maar het stoorde Stefanie mateloos dat ze de dingen niet op haar manier mocht proberen. Zo gaf ze geen borstvoeding, niet omdat ze dit niet wou, maar omdat het simpelweg niet lukte. De moeder van Roel leek dit te veroordelen. Voor Stefanie waren haar opmerkingen als zout in de wonde. Vooral het feit dat Stefanie de indruk kreeg dat Roel altijd zijn mama steunde, en het nooit opnam voor Stefanie, maakte het voor haar heel moeilijk. Stefanie had nood aan een man die achter haar stond, en dat gevoel kreeg ze niet meer vanaf het moment dat haar schoonmoeder ten tonele verscheen.

En daar gaat het vaak om bij dergelijke conflicten tussen partners. Het is ook niet gemakkelijk: je voelt je loyaal naar je partner toe, maar ook naar je ouders toe. Hoe kies je daartussen zonder iemand te kwetsen? Belangrijk is om je te realiseren dat je geen keuze tussen personen maakt, maar tussen meningen. Het is juist belangrijk om te proberen die twee meningen en je appreciatie hiervoor in woorden uit te drukken. Door bijvoorbeeld te zeggen dat je het knap vindt dat je moeder vier kinderen borstvoeding gegeven heeft, maar dat het de keuze van je vrouw is om dit al dan niet te doen. Door beide meningen te respecteren, zullen beide partijen zich ook gehoord voelen. En zo blijft niemand in de kou staan. Realiseer je als partner trouwens dat dit voor je man ook een moeilijke positie is en breng begrip op voor de loyaliteit die hij voor zijn ouders voelt. Ga dus toch maar naar dat kerstfeest, ook al kan je waarschijnlijk tien activiteiten verzinnen die je fijner vindt. Sommige dingen moet je nu eenmaal over hebben voor je partner, zeker als ze betrekking hebben op zijn familie.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 303, 14 december 2013

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.