Pas wanneer je partner weet wat je van hem verlangt, kan hij hier ook aan tegemoetkomen. Alle mythes over ware liefde ten spijt, de andere kan je gedachten écht niet lezen. En misschien maar goed ook!

Communicatie die mank loopt is meer dan eens oorzaak van conflicten tussen koppels. Verwachtingen die niet duidelijk worden uitgesproken, waarna onvermijdelijk de teleurstelling volgt. Gevoelens waarvan we verwachten dat onze partner ze op ons gezicht kan lezen, wat natuurlijk niet altijd kan, en waarna weer teleurstelling volgt. Het is dus belangrijk om duidelijk te zijn. Beter te duidelijk dan onduidelijk.

Zeg dus niet ‘dat doe ik zo wel’, maar geef aan wanneer dat juist is. Of zeg niet dat je zijn kookkunsten heerlijk vindt, als je het nauwelijks naar binnen krijgt. En als je écht een bepaald cadeau voor je verjaardag wilt, zeg dat dan. Geef geen hints die in jouw beleving overduidelijk zijn, want dat zijn ze absoluut niet. Ook al is het misschien minder romantisch, als je echt je zinnen op iets gezet hebt, sleep hem dan mee naar de winkel. En laat hem de dag nadien in zijn eentje terugkeren. De verrassing is weliswaar minder groot, maar wat heb je aan een grote verrassing, als hetgeen je krijgt niet dat is wat je eigenlijk wenst? Zeg ook niet zomaar dat je het echt niet erg vindt als hij met vrienden nog een pint gaat drinken. Als je hem liever bij jou hebt, durf daar dan voor uit te komen. Want als hij mag, dan gaat hij op café. Jij had daar toch geen problemen mee? En dan kan het wel even duren vooraleer hij terug thuis is, want hij amuseert zich. En hij denkt er al helemaal niet bij dat jij misschien tandenknarsend in de zetel zit te wachten. Je kan dus niet duidelijk genoeg zijn. Om ruzie te vermijden, maar ook uit zelfbescherming. Want daar waar kleine misverstanden tot klein zeer kunnen leiden, leiden grote misverstanden vaak tot groot zeer.

Partners hebben ook dikwijls, zonder het van elkaar te weten, een heel verschillende visie op ontrouw. Voor de ene is kussen bedrog, voor de andere is er pas sprake van overspel wanneer er seks van komt of wanneer er gevoelens in het spel zijn. En wat met digitaal overspel? Telt dat of telt dat niet? Het is niet omdat je niet in real life afspreekt met iemand, dat je zomaar online kan doen wat je wil. Seksueel getinte gesprekjes via mail met collega’s, of in een chatbox lijken soms gewoon leuke ontspanning. Maar stel dat je partner die zou lezen, zou die daarmee instemmen? Hoewel de gesprekken louter digitaal zijn, zit er natuurlijk wel altijd iemand van vlees en bloed aan de andere kant. Je kan dus maar beter aan het begin van je relatie duidelijkheid scheppen, dan hoeft het misschien nooit zover te komen dat jullie er ruzie over zouden krijgen.

Ga er dus nooit zomaar vanuit dat je partner er dezelfde principes op nahoudt als jezelf. Beter dus om vrij snel hierover een gesprek aan te knopen en kleur te bekennen. Op die manier kunnen jullie samen tot gemeenschappelijke invullingen komen en is het voor jullie beiden duidelijk waar de grens ligt. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen, communicatie blijft de sleutel tot een gelukkige relatie. Om misverstanden te voorkomen, om jezelf niet teleur te stellen, om te krijgen wat je nodig hebt. Neem dus altijd de tijd om duidelijk te maken wat je bedoelt. Het bespaart jou (en hem) mogelijk veel leed. Doen, dus!

Door Kaat Bollen

Uit Nina 340, 29 november 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.