Het is zomer en je hebt veel plannen. In een zonnig land zullen al je zorgen verdwijnen. Je kinderen zullen gedwee aan ijsjes likken en met je partner zal je de beste seks ooit hebben, zodat jullie er weer een tijdje tegen kunnen. Realistisch? Niet echt. Probeer de passie het hele jaar aan te wakkeren, anders wordt de druk te groot.

Iedereen heeft verwachtingen over de vakantie. Ze mogen dan niet echt realistisch zijn, ze bestaan wel. Maar vaak worden ze niet uitgesproken. In de zomer is het in mijn praktijk vaak erg rustig. Mensen willen

even hun verstand op nul zetten en niet stilstaan bij problemen. Dus komen ze niet naar mij, want daar worden ze met de neus op de feiten gedrukt. Na de vakantie volgt meestal een toevloed van nieuwe cliënten. Want veel hooggespannen verwachtingen werden niet ingelost. En dat leidt tot teleurstelling.

Neem nu Inge (36) en Koen (38). Ze waren al jaren een koppel, maar de jongste tijd ging het er steeds minder passioneel aan toe. Gelukkig hadden ze liefst drie tripjes op het programma staan. Die moesten ervoor zorgen dat de vlam weer in de pan sloeg. Jammer genoeg was dat niet het geval. Hun seksleven bleef bedroevend. Het veranderen van omgeving zorgde niet voor het verhoopte resultaat. Daar had Inge wel op gerekend. Want als het niet op vakantie gebeurde, waar dan wel? Ze kon zich geen ander moment voorstellen waarop ze er samen in konden slagen hun zorgen achter zich te laten. Tijdens ons gesprek werd al snel duidelijk dat Inge en Koen zich te afhankelijk en passief opstelden: de hogere temperaturen moesten voor meer passie zorgen.

Tja, dat is natuurlijk iets wat je niet zelf in de hand hebt. Passie is niet iets wat je zomaar overkomt, zeker niet wanneer je al jaren samen bent. Dan moet je ze zelf creëren en zelfs manipuleren. Alleen het buitenland opzoeken volstaat niet. Het kan natuurlijk wel helpen, maar er zijn nog andere zaken die je elke dag van het jaar kunt doen. Dat maakt een groot verschil, want als je verwacht dat die éne week een passieloos jaar compenseert, is het gedoemd om te mislukken. Dat was voor Koenraad erg herkenbaar. Hij wist dat hij op vakantie zou moeten presteren, en dat verlamde hem. Faalangst stak de kop op, en daar kon het prachtigste vakantieresort niet tegenop. Daarom is het beter dat je je seksleven ook tijdens het jaar laat floreren.

Meer passie op een doordeweekse dag begint vaak bij qualitytime samen. Met zijn tweetjes, zonder kinderen of andere koppels. Zonder je daar schuldig over te voelen of aan het huishouden te denken. Een investering in jullie relatie is namelijk ook een investering in jezelf en in jullie gezin. Belangrijk, dus. De zomer is het uitgelezen moment om met deze nieuwe gewoonte te starten. Wanneer het mooi weer is, gaat alles namelijk gemakkelijker. Er is dan zoveel te beleven dat thuisblijven quasi onmogelijk is. Ga naar dat festivalletje waar jullie elkaar hebben leren kennen. Doe samen een terrasje of houd een picknick in het bos. Laat de tv ’s avonds uit en geniet in de tuin van de laatste uren zon.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je op vakantie geen extra inspanning mag doen. Stop daarom niet alleen die sexy bikini in je koffer, maar ook een fijne massageolie. Of dat speciale glijmiddel dat je al zo lang wilt proberen. En wat dacht je van een erotisch spel? Kwestie van die optimale sfeer in het buitenland zo goed mogelijk te benutten!

Door Kaat Bollen

Uit Nina 326, 21 juni 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.