Gsm, Facebook, Skype, WhatsApp … we communiceren wat af. Op het werk wordt er vaak gebruik gemaakt van een chatsysteem – handig en tijdbesparend – maar het biedt nog andere mogelijkheden, waar de baas vermoedelijk niet bij heeft stilgestaan.

Liefst veertig procent van de relaties begint op het werk. Logisch, je brengt veel tijd met elkaar door, je hebt vermoedelijk dezelfde interesses, en die vervelende baas is al meteen een gespreksonderwerp. Een relatie met een collega is erg spannend, want not done. En een verboden vrucht smaakt altijd beter? Geloof me, ik weet waarover ik spreek, mijn vriend is een ex-collega.

Het is natuurlijk iets helemaal anders als er thuis iemand op je zit te wachten. Iemand die je nietsvermoedend een kus geeft als je naar je werk vertrekt. Zo’n affaire is totaal niet te vergelijken met een relatie tussen twee single collega’s; ze is de verboden vrucht in het kwadraat. En met verboden vruchten komt het zelden goed.

Toch zijn er veel collega’s die zich laten verleiden tot een slippertje. Een intern chatsyteem maakt het erg gemakkelijk om te flirten met die hunk met zijn mooie ogen. Voor je het beseft, laat je hem weten dat zijn nieuwe pak hem zo goed staat. Of dat je hem in het weekend gemist hebt. Zodra die stap gezet is, gaat de bal aan het rollen. Zo zag ik onlangs een cliënte van wie de man ernstig ziek was geweest. Het was een emotioneel erg belastende periode waarin ze het gevoel had nergens terecht te kunnen met haar onzekerheid, twijfels en angsten. Thuis moest ze zich sterk houden, voor haar zieke man en voor de kinderen. Iemand moest de boel draaiend houden, en mijn cliënte vond het vanzelfsprekend dat zij dat deed. Ze ging helemaal voorbij aan haar eigen gevoelsleven, en dat wreekt zich vroeg of laat.

Toen een sympathieke collega via de werkchat vroeg hoe het nu eigenlijk écht met haar ging, kwamen alle opgekropte emoties eruit en dat deed haar deugd. De collega was niet de eerste die om haar bekommerd was, maar hij was wel de eerste bij wie ze zichzelf toestond niet sterk te zijn. Dat gevoel was zo bevrijdend dat ze ook op andere vlakken wat losser werd. Misschien te los, want voor ze er erg in had, was ze erotische berichtjes aan het sturen. Haar man kwam erop uit en was teleurgesteld en kwaad. Hij dacht dat zijn ziekte hen dichter bij elkaar gebracht had, maar daar leken die pikante sms’jes niet op te wijzen. Mijn cliënte was erg geschrokken van zijn reactie. Ze had haar relatie niet op het spel willen zetten en voelde zich inderdaad meer verbonden met haar echtgenoot. Alleen had ze zich laten meesleuren. Gelukkig had ze een lieve en vergevingsgezinde echtgenoot, maar dit verhaal had ook heel anders kunnen aflopen.

Zeker wanneer digitale ontrouw overgaat in ontmoetingen en lichamelijke ontrouw, bestaat het gevaar dat je brokken maakt. Die stap lijkt groot, maar is snel gezet. En denk dan maar niet dat je het geheim kunt bewaren! Opwindende chatgesprekken zijn makkelijk onder jullie tweeën te houden, een echte affaire is dat niet. Zodra de collega’s op de hoogte zijn, volgt snel de rest van de omgeving, en dus ook de partner. Al kan dat soms wel even duren. Zo had ik laatst een koppel bij me waarvan beide partners vreemdgingen op het werk. Op hetzelfde werk dan nog. Iedereen wist ervan, behalve zij tweeën. Maar dat is de spreekwoordelijke uitzondering. Neem dus beter geen risico.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 315, 29 maart 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.