Mijn vriend en ik waren 5 jaar samen. Twee weken geleden heeft hij het heel plotseling uitgemaakt. Hij zegt dat er geen ander is, maar dat hij tijd voor zichzelf nodig heeft, en geen toekomst meer ziet in ons. Ik heb het hier heel moeilijk mee en huil mezelf elke dag in slaap. Wat moet ik doen? Sarah (22) uit Zulte

Zeker als het niet jouw keuze was om de relatie te beëindigen, is dit erg zwaar voor je. Je had immers een heel ander toekomstbeeld voor ogen. Je zag je waarschijnlijk oud worden met hem, wie weet zelfs samen kinderen krijgen. Doordat je vriend een einde aan jullie relatie maakte, gooide hij ook dit toekomstbeeld aan diggelen. Dat is natuurlijk moeilijk! Belangrijk is vooral dat je jezelf tijd gunt om verdrietig te zijn. Neem de tijd om te rouwen. Tegenwoordig lijkt het alsof we altijd maar vrolijk moeten zijn, maar dat klopt natuurlijk niet. Als je iets moois moet opgeven zonder dat je hier achterstaat, is dat pijnlijk. Laat jezelf toe deze pijn te voelen. Je zegt dat het nog maar twee weken geleden is dat het uitging, dat is nog zo pril.

Waarschijnlijk is het niet eens goed tot je doorgedrongen! Volgens de gerenommeerde psychiater Elisabeth Kübler-Ross bestaat een rouwproces steeds uit vijf fasen: ontkenning, boosheid, onderhandelen, verdriet en aanvaarding. Deze fasen zijn ook toe te passen op het rouwproces na een verbroken relatie. Terwijl je nu vermoedelijk in de ontkenning zit (‘Het kan niet, het is niet’, ‘Eens hij tijd voor zichzelf gehad heeft, komt het wel goed’), zal de volgende waarschijnlijk die van de woede zijn (‘Hoe kan hij?’ ‘Waarom vecht hij niet harder, de slappeling!’). Aanvaard dat je ook door deze fases moet. Dat kan even duren, het is namelijk niet zo dat deze fases elkaar mooi opvolgen. Het kan zijn dat je na vijf maanden ineens weer in ontkenning gaat.

Het gaat dus niet gemakkelijk zijn. Deze fases, en de intense gevoelens die ermee gepaard gaan, heb je nodig om de band die er tussen jullie was te doorbreken. Bovendien duiden deze gevoelens erop dat wat jullie hadden iets betekend heeft. Dat is ook mooi. Probeer je even af te sluiten voor je ex. Vaak maakt contact het hele proces alleen moeilijker, en heb je even tijd op jezelf nodig. Het credo ‘We blijven vrienden’ is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. En dat hoeft ook niet: kijk nu naar jezelf. Stuur hem geen berichtjes of bel hem niet. Beter maak je een schriftje waarin je opschrijft wat je wil zeggen. Zo kan je vrij zeggen wat je wilt en hem uitschelden, zonder dat je hem kwetst.

Bovendien zal je zien dat als je dit regelmatig invult, je gevoelens gematigder worden. Misschien zelfs zo gematigd dat je hem echt kan schrijven. Maar nu is dat dus geen goed idee. Verder is ‘SOS Liefdesverdriet’ van Dennis Guilliams iets wat je misschien kan helpen. Dit is een hip boekje voor jongeren dat op en duidelijke, herkenbare manier het verwerkingsproces schetst. Er staan veel tips en getuigenissen in. Zo interviewde de schrijver een aantal bekende mensen over liefdesverdriet. En ook al helpt dit niet wezenlijk, het geeft alleszins even verstrooiing. Wees daarnaast vooral lief voor jezelf, als je zin hebt in een liter ijs, koop die dan en geniet ervan.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 267, 19 januari 2013

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.