Ik wil trouwen met mijn vriend, maar telkens als ik erover begin, lacht hij dat weg. Heeft hij nu bindingsangst? Hoe help ik hem daar vanaf? Marianne (29)

Vermits hij blijkbaar al enige tijd een stabiele relatie heeft met jou, ga ik er vanuit dat hij geen bindingsangst heeft. Want de relatie is voor jou bevredigend genoeg om met hem te willen trouwen.

Zolang hij wel andere, ingrijpende beslissingen durft te nemen – zoals elkaars familie ontmoeten, gaan samenwonen, kinderen krijgen – moet je je in principe geen zorgen maken rondom bindingsangst. Mensen met bindingsangst zullen gelijkaardige, grote beslissingen eerder uit de weggaan en er zal zich meer een patroon van aantrekken en afstoten ontwikkelen. Wanneer je in een relatie zit waarbij je niet met en niet zonder elkaar kan, is de kans wél bestaande dat één van jullie twee bindingsangst heeft. Maak dus zeker niet de fout om trouwen (of net niet willen trouwen) gelijk te stellen aan het al dan niet hebben van een vorm van bindingsangst!

Vraag je in de plaats daarvan af waarom je het zo belangrijk vindt dat hij jullie liefde bezegelt met een huwelijk. Is dit voor jou altijd hét romantische ideaal geweest en wil je dit waarmaken? Realiseer je dan dat romantische idealen niet meer zijn dan dat: idealen. En waarom zou je je relatie daarvoor onder druk zetten? Een feest en een mooie witte jurk zijn inderdaad heel fijn, maar een goede relatie is meer waard, toch? Laat de bruiloft dus niet op het huwelijk primeren! Of denk je net dat je je vriend met een huwelijk meer (en dus beter) aan je kan binden? Vaak hebben vrouwen die hun man verdenken van bindingsangst zelf een (milde) vorm van verlatingsangst.

Wanneer je zeker genoeg was van zijn liefde voor jou, van jullie relatie en van jezelf, zou een huwelijk niet noodzakelijk zijn om dit alles te bevestigen. Het lijkt erop dat jij deze extra bevestiging wel nodig hebt. Leer jezelf graag zien en ga daarna eens na of er nog andere manieren zijn waarop je vriend zijn liefde voor jou duidelijk maakt of kan maken.

Geef hem dus wat ruimte in de huwelijkskwestie. Vermoedelijk heeft hij nu het gevoel met jou te ‘moeten’ trouwen (in de moderne betekenis van het woord), en is het vooral dat gevoel dat hem angst inboezemt. Bovendien wil je toch dat je vriend met je trouwt omdat hij dit graag wilt, niet omdat hij het gevoel heeft dit te moeten. Wanneer je de druk wat van de ketel haalt, kan hij zelf nadenken over een mogelijke verbintenis en de kans is groter dat hij er dan positiever tegenover staat. Geef jezelf en hem dus wat lucht! Vaak maakt dat een stuk gelukkiger dan dé ring…

Door Kaat Bollen

Uit Nina 258, 27 oktober 2012

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.