Af en toe worstelen koppels met leeftijdsgerelateerde problemen. Een midlifecrisis is het typevoorbeeld. Vaak stellen mensen nog liever hun relatie in vraag dan henzelf. En kiezen ze een andere, jongere partner, wat ook vrouwen al eens doen.

Vaak kiezen mensen een jongere partner in de hoop dat daarmee al hun levensvragen van de baan zijn. Dat is zelden het geval, al komt dat inzicht meestal te laat. Ik kom in mijn praktijk weleens een cougar tegen, een oudere vrouw die er met een jongere man vandoor gaat. Die term – poema in het Nederlands – impliceert dat een prooi nauwlettend in de gaten gehouden wordt, voor de cougar toeslaat en ze die niet meer laat gaan.

De cougars die ik mijn praktijk zie, zijn gelukkig van een heel andere orde. Het zijn gewone vrouwen die zich goed in hun vel voelen en jong van geest zijn. Dat ze op een jongere partner vallen, is dus niet zo vreemd. En ook niet erg. Relaties met een groot leeftijdsverschil kunnen best werken. Het is een cliché, maar uiteindelijk is je leeftijd slechts een getal. Het zegt iets over jou, maar zeker niet alles. Minstens even belangrijk is hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. En het is vooral op dat gebied dat het moet klikken met een partner.

Dat koppels met een groot leeftijdsverschil toch bij mij belanden, heeft meestal meer te maken met het feit dat ze zich allebei in een andere levensfase bevinden. De ene studeert nog en kan ten volle van het leven genieten, terwijl de andere werkt en dus vroeg op moet om te gaan werken – het liefst zonder kater. Of de ene steekt veel energie in zijn werk, terwijl de andere al van zijn (brug)pensioen geniet en elke dag kan uitslapen.

Dat zijn zaken die het moeilijk kunnen maken. En wanneer een van beide partners in een andere levensfase terechtkomt, moet er een nieuw evenwicht worden gevonden. Dat is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet omdat elke levensfase voor- en nadelen heeft. Elke dag vroeg uit de veren moeten terwijl je partner kan blijven liggen, kan wrevel veroorzaken. Niet helemaal terecht misschien, maar gevoelens zijn nu eenmaal wat ze zijn. Als je erin slaagt om eerlijk te zijn, kun je het als koppel overwinnen. Eerlijk tegenover je partner, maar vooral ook eerlijk tegenover jezelf. En dat laatste kan wel eens een zware dobber zijn.

Ook andere moeilijkheden kunnen zich voordoen bij cougars. Momenteel heb ik een 26-jarige man in begeleiding. Aanvankelijk zocht hij mijn hulp omdat hij vastzat in zijn leven. Op een dag bracht hij zijn nieuwe vriendin mee, die net 40 geworden was. Ze straalden allebei. Maar hoe blij ze ook waren met elkaar, ze worstelden met hun kinderwens. De vrouw wilde er wel graag, had de hoop al opgegeven, maar door mijn cliënt te leren kennen, werd het toch nog mogelijk. Er was wel haast bij, aangezien haar biologische klok tikte. Wachten was voor haar geen optie. Ze vond het ook niet nodig: ze hielden toch van elkaar? Mijn cliënt kon haar redenering volgen, maar wilde niets overhaast doen, zeker geen kind krijgen. Als het leeftijdsverschil er niet geweest was, was dit vermoedelijk geen punt geweest. Na ons gesprek besefte de vrouw dat ze haar kersverse vriend wat meer tijd moest geven. In eerste instantie om aan de relatie te wennen, maar ook aan het idee dat hij wellicht sneller vader zou worden dan hij had gedacht. In tussentijd verkennen ze elkaar. Want het spreekt voor zich dat ze veel van elkaar kunnen leren, in en buiten bed.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 320, 3 mei 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.