Dat aan beledigende seksistische opmerkingen paal en perk moet gesteld worden, daar is iedereen het over eens. Maar wat met onschuldig geflirt of een goedbedoeld plagerijtje? Want de waarheid is dat veel vrouwen daar net (stiekem) van genieten.

Minister Milquet is er met haar wetsvoorstel in geslaagd seksisme strafbaar te maken. Wie opzettelijk een handeling stelt die een persoon van het andere geslacht schade toebrengt en de waardigheid van die persoon ernstig aantast, kan bestraft worden. Ik moet toegeven dat ik benieuwd ben naar de uitvoering, want laten we eerlijk zijn, de grens tussen ongewenst en wenselijk seksistisch gedrag is soms erg dun.

Ik heb een vrouw in begeleiding die worstelde met liefdesverdriet. Ze begreep niet (wilde ook niet begrijpen) waarom haar vriend bij haar was weggegaan. Ze kon zich helemaal niet voorstellen ooit nog gevoelens voor iemand anders te krijgen. En toch, toen ik haar vorige week zag, had ze een gloed in haar ogen die verraadde dat er iets spannends aan de gang was in haar leven. En jawel hoor, aarzelend vertelde ze hoe ze een mogelijke nieuwe liefde had leren kennen. De man in kwestie was niet echt bijzonder: hij was niet gigantisch knap of supergrappig, gewoon aangenaam gezelschap. Maar op een bepaald moment nam hij haar plots langs achteren vast.

En bam! De bliksem sloeg in en ze besefte dat ze verliefd was. Het was jaren geleden dat ze nog zo heftig op een man had gereageerd. Maar wat als het haar zweterige baas met overgewicht was geweest? Ze zou vermoedelijk een stuk minder opgezet geweest zijn met zo’n aanraking. Niet helemaal eerlijk misschien, maar zo werkt het natuurlijk wel. Sommige mensen kunnen zich meer veroorloven dan anderen. En onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld in een licht plagerige sfeer, is er meer mogelijk. Het zou toch zonde zijn mocht er niet meer geflirt kunnen worden met de grens van het toelaatbare. Want dat zorgt net voor spanning tussen twee mensen.

Af en toe is het dus helemaal niet erg om als lustobject gezien te worden. Meer nog, veel vrouwen hebben hier af en toe behoefte aan. Maar wel op de juiste plaats, natuurlijk. Het kan namelijk erg bevrijdend en stimulerend zijn voor een vrouw om te merken dat haar man haar ook nog ziet als een ‘lekker wijf’. En ja, als ik dat zo neerschrijf, klinkt het misschien denigrerend. Maar veel vrouwen zouden er veel voor geven om niet alleen de voorbeeldige werkneemster, de leukste mama, de sympathiekste vriendin en de ijverigste huismoeder te zijn, maar om zich ook begeerd te voelen, en daardoor (even) bevrijd te worden van al de onzekerheid waar ze zichzelf mee opzadelen. Uiteraard geldt dat evenzeer voor mannen. Mensen leven vaak helemaal op als ze opnieuw de gloed van begeerte in de ogen van hun partner zien. Verbaal en non-verbaal laten merken dat je het nog steeds warm krijgt van je levensgezel kan jullie seksleven enorm boosten, en dus ook jullie relatie.

Misschien moeten we de nieuwe wet dan ook vooral zien als een oproep om ons netjes te gedragen buiten de deur, maar ons binnenkamers extra te laten gaan. Je moet toch ergens naartoe met je seksuele energie? Als je straks dus thuiskomt, geef je partner dan maar die klap op zijn achterste of knijp haar (zacht) in haar kontje. En fluister meteen een hitsige boodschap in zijn of haar oor. Wedden dat het werkt?

Door Kaat Bollen

Uit Nina 317, 12 april 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.