Ik ben gelukkig getrouwd en heb 3 kindjes. Een tijdje geleden heb ik een vrouw leren kennen die ook getrouwd is en 2 kindjes heeft. Er is niets gebeurd tussen ons. Tenminste, nog niet … Na enkele contacten begin ik te beseffen dat ik tot over mijn oren verliefd ben, hoe kan dit? En zou ik met deze vrouw ooit gewone vrienden kunnen worden? Hans (38) uit Leuven

Het blijft een cliché, maar zulke dingen gebeuren. Er zijn relatiedeskundigen die geloven dat je enkel verliefd wordt op een ander als je iets mist in je relatie. Zelf denk ik dat dit niet per se het geval hoeft te zijn, maar het kan geen kwaad om het even na te gaan. Vind je dingen bij die andere vrouw die je mist in je relatie? Zoals onverdeelde aandacht, samen aan de toog hangen en over meer dan enkel de kinderen babbelen? Of vind je juist dingen terug bij deze vrouw die je bij jezelf mist?

Gedurende je huwelijk ben je zelf als persoon natuurlijk ook veranderd, en het kan zijn dat je dat veranderende stuk als een gemis beschouwt. Waardoor je het bij iemand anders gaat opzoeken. Maar, waar je verliefdheid ook vandaan komt, het belangrijkste is uiteraard wat je doet. Vermits je eindigt met de vraag of jullie ooit gewone vrienden zouden kunnen worden, ga ik ervanuit dat je voor je huwelijk wilt gaan. In dat geval lijkt het me belangrijk om je de komende tijd ook echt op je huwelijk te concentreren. Je kan ervoor kiezen om deze verliefdheid te bespreken met je vrouw, zodat deze als het ware ontzenuwd wordt, en jullie samen aan jullie huwelijk kunnen werken. Jij kent je vrouw echter het beste: wanneer je vastbesloten bent niets met deze verliefdheid te doen en denkt dat dit, wanneer je het haar zou zeggen, haar meer slecht als goed zou doen (omdat ze bijvoorbeeld van nature al erg onzeker is), is het misschien beter om haar hier niet mee op te zadelen. Wel kan je dan aangeven terug (of nog meer) voor jullie relatie te willen gaan, door bijvoorbeeld meer dingen samen te doen.

Vaak vergeten partners na een lange relatie waarom ze ook alweer voor elkaar gekozen hebben. Dan kan het goed zijn om een wekelijkse ‘koppelavond’ in te voeren. Een moment waarop iemand anders voor de kinderen zorgt, en jullie nog eens echt tijd voor elkaar hebben. Vergeet echter niet dat je mogelijke onvrede ook uit andere dingen dan je relatie kan voortvloeien. Vind je bijvoorbeeld nog genoeg uitdaging in je job? Heb je nog voldoende me-time? En hoe zit het met je vriendschappen? Allemaal dingen die je onder de loep kan nemen, en waar je misschien een deel van je energie en bevlogenheid in kwijt kan!

Verder lijkt het me belangrijk om het contact met die andere vrouw minstens tijdelijk te verbreken. Wanneer je haar blijft zien, blijf je de verliefdheid immers voeden. En zo maak je het jezelf veel te moeilijk! Wie weet kunnen jullie op termijn terug vrienden worden. Maar nu niet, dat is niet realistisch. Bovendien is dat misschien ook helemaal niet nodig, als je toch echt voor je huwelijk gaat? Soms moet je de kat simpelweg niet bij de melk zetten. Ook niet na een tijdje.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 262, 24 november 2012

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.