Mijn vriend en ik wonen sinds een half jaar samen, beiden voor de eerste keer. En hoe langer we samenwonen, hoe groter de frustraties bij mij! Hij doet bijna niets in het huishouden, heeft na het werk eerst een halfuur voor zichzelf nodig en lijkt simpelweg geen werk te zien. Ik ben het beu om hiervoor alleen op te draaien. Wat kan ik doen? Sonja (34) uit Knokke

Vervelend dat jullie pril samenwonen tegenvalt. Onthoud dat alle begin moeilijk is! Jullie komen uit een ander gezin, waar een ander klimaat heerste en er andere dingen van jullie verwacht werden. Waarschijnlijk moest je vriend thuis heel weinig doen. Hij gedraagt zich nu alsof hij nog altijd in die positie zit. Tot jouw grote frustratie! Maar dat is niet vreemd, hij is deze situatie al heel zijn levengewend, dan is het moeilijk om plots te veranderen.

Belangrijk is dat je hier zo snel mogelijk met hem over praat. Anders gaat het bij jou toch blijven broeien. Zeg tegen je vriend dat je erg had uitgekeken naar het samenwonen, maar dat je merkt dat je toch tegen heel wat dingen aanloopt. Dat je dit heel jammer vindt, want dat je het liefste zo veel mogelijk wil genieten van het samenzijn. En dat je het daarom nodig acht om samen een aantal dingen op een rijtje te zetten.

Ga rond de tafel zitten en leg een aantal samenwoonafspraken vast, zoals de afwas wordt altijd de dag zelf gedaan, schoenen gaan binnen uit, er wordt niet gegeten in de woonkamer. Waarschijnlijk hebben jullie allebei dergelijke afspraken in jullie hoofd, maar zijn ze nog niet uitgesproken. Hierdoor gedraagt de ander zich vaak niet zoals verwacht, wat tot wrevel kan leiden. Daarom leggen jullie deze afspraken beter vast. Dan weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn, en wordt veel onderhuidse spanning op voorhand weggehaald.

Verder raad ik ook altijd aan om de huishoudelijke taken te verdelen. Het kan heel goed zijn dat hij het werk niet ziet, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat het moet gebeuren! Als jullie toch samen zitten rond samenwoonafspraken, bekijk dan ook welke taken er wekelijks/maandelijks moeten gebeuren en spreek af wie welke taken op zich neemt. Deze verdeling hoeft niet per se evenredig verdeeld te zijn, maar sluit in elk geval wel uit dat alles bij één iemand terechtkomt. Wanneer hij deze taken uitvoert, wees dan ook een beetje mild. Ook het huishouden doen moet je leren! Je kan hem hier dus beter in bemoedigen dan hem voortdurend goedbedoelde tips te geven. Evalueer in het begin elke week kort of het gelukt is om jullie taken te doen en pak eventuele valkuilen aan. Op termijn zal dit vermoedelijk een automatisme worden, maar in het begin is het even doorzetten!

Tot slot: gun hem zijn halfuurtje rust als hij thuis komt. Je vriend heeft het waarschijnlijk al druk gehad op het werk, en wil even alles laten bezinken. Veel mensen hebben even me-time nodig voor ze aan de avond kunnen beginnen. Je kan alvast beginnen koken, maar evenzeer zelf ook wat me-time nemen. Ga lekker in bad, lees een tijdschrift en begin relaxed aan jullie avond samen!

Door Kaat Bollen

Uit Nina 256, 13 oktober 2012

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.