Het leven gaat niet altijd over rozen. Een relatie evenmin. Sprookjes en Disneyfilms zetten ons van jongs af aan op het verkeerde spoor. Want hoe romantisch een relatie vaak ook begint, het eindigt zelden met ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’.

Meer dan eens komen er in een relatie moeilijkheden op de weg. Dat hoeft natuurlijk niet erg te zijn. Samen moeilijke tijden overleven kan jullie ook dichter naar elkaar toe brengen. Het belangrijkste hierbij is dat jullie beiden er bewust van zijn dat er een extra stressor in jullie leven verschenen is. En daar knelt meestal het schoentje. Mensen denken dat de spanning en extra druk van voorbijgaande aard zijn, dus dat ze vooral moeten volhouden. Al is dat dan jaren lang. Het typevoorbeeld hiervan is natuurlijk de verbouwing.

Laatst zag ik Moira (22) en Ben (24). Ze waren nog maar een half jaar samen, maar liepen toch tegen een seksueel probleem aan. Hun vrijpartijen waren kort en onbevredigend. Na wat doorvragen bleek dat dit onder andere voortkwam uit het feit dat het koppel zelden echt tijd voor elkaar had. Ze zaten midden in een verbouwing en al hun vrije uren gingen naar het klussen. Zelfs als ze naar bed gingen, sliepen ze tussen het stof. Uiteraard gebeurde daar dus niet meer veel. Het koppel was zich hiervan bewust en had daarom beslist om binnen twee jaar, na de verbouwingen, samen een weekendje weg te gaan. Maar je kan je relatie moeilijk twee jaar op pauze zetten natuurlijk!

Dat is een typische denkfout die mensen vaak maken. Eerst even hetgeen noodzakelijk is (zoals een verbouwing, een opleiding, een promotie die gehaald moet worden), daarna besteden we wel terug tijd aan elkaar. Maar op die manier verpietert je relatie zonder dat je het beseft en is het kalf al half verdronken. Ook op dit vlak is voorkomen beter dan genezen. Want je weet nooit of je relatie te reanimeren valt. Ook een koppel dertigers kwam net op tijd bij mij langs. Zij hadden er eveneens een slopende verbouwing én de geboorte van twee dochtertjes opzitten. Vooral die gezinsuitbreiding woog erg op hun relatie. De vrouw werd zo overgenomen door de moederliefde dat er in haar hart en haar hoofd geen plaats meer was voor haar man. Hij voelde zich op de derde plaats staan. Gelukkig vonden ze hun relatie wel zo belangrijk om professionele hulp te zoeken.

Want soms kan je niet wachten tot de moeilijkheden overwaaien om aan je relatie te gaan werken. Soms is het hoog tijd om de koe bij de horens te vatten. Zonder excuses. Het is een cliché, maar liefde is een werkwoord. Dat wil zeggen dat je voortdurend aan je relatie moet blijven werken. Niet alleen als je er eindelijk eens tijd voor hebt. Reserveer dus sowieso één keer per week qualitytime voor je partner. Praat dan niet over de kinderen of dergelijke. Praat over jullie. Over jullie dromen en verlangens. Over wat jullie écht bezighoudt. En vergeet ook niet om tijd te maken voor seksualiteit. Want emotionele connectie is belangrijk voor een koppel, maar lichamelijke connectie is dat ook. Niet alleen in bed, maar ook op andere plaatsen en momenten, gewoon tussendoor. Een lieve streling, een zoen die iets langer duurt, vaak is dat al voldoende om snel-snel die band tussen jullie te bevestigen. Net zoals een stoute blik of een knipoog ook die verbondenheid kan uitdrukken. Durf dus realistisch naar jullie relatie te kijken. Is die van jullie nog in optimale conditie? Als dat niet zo is, waar wacht je dan nog op?

Door Kaat Bollen

Uit Nina 339, 22 november 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.