We weten nu tot in detail hoeveel motieven er zijn om te vrijen – 237 volgens Amerikaanse studies, een Belgisch onderzoek loopt. Maar als ik zie hoeveel koppels therapeuten opzoeken, is waarom mensen geen seks hebben een relevantere vraag.

Vergelijk het met Start to Run. Je kunt massa’s goede redenen hebben om te beginnen lopen: je conditie verbeteren, die paar kilo’s kwijtraken, je aantrekkelijker voelen …. En dan sta je startensklaar, kom je buiten en regent het. Einde verhaal. Op het vlak van seksualiteit gaat het ook zo. Een voorbeeld waarin veel vrouwen zich herkennen: je staat op, haalt de kinderen uit bed, maakt ontbijt, brengt de kinderen naar school, gaat werken, haalt de kinderen af en tussendoor doe je nog snel boodschappen. Terwijl je het avondeten klaarmaakt, help je met het huiswerk, om ten slotte je kroost in bad en in bed te stoppen en vervolgens – eindelijk! – in de zetel te ploffen … en prompt in slaap te vallen.

Honderd goede redenen om het wel te doen zullen niet opwegen tegen die ene om er niet aan te beginnen. Het is dus van belang te achterhalen wat er precies voor zorgt dat je geen seks hebt. Vaak zijn dat dingen die niets met seksualiteit zelf te maken hebben.

Een volgestouwd leven met veel stress is een van de grootste libidokillers. Je hoofd staat naar duizend-en-een dingen, maar niet naar seks. En voor je het beseft, zijn de weken voorbijgevlogen, en weet je niet meer wanneer het de laatste keer was. Zonde is dat. In allerijl de Kamasutra gaan kopen om verwoed aan het oefenen te slaan heeft geen zin, integendeel. Aangezien dat veel energie kost, zal het je zin in seks nog doen afnemen. Een averechts effect dat we net willen vermijden. In plaats van je bedavonturen te verheffen tot een olympische discipline, pak je beter je levensstijl aan. Wanneer je hele dag volgepropt zit met dingen die móéten, blijft er maar weinig tijd over voor dingen die je wilt. En seks is nu net iets wat je graag moet willen!

Plan daarom regelmatig een dag waarop niets moet. Breng de kinderen naar opa en oma en laat je laptop dicht. Pas als je hoofd leeg is en je nergens rekening mee hoeft te houden, is alles mogelijk. Bijslapen bijvoorbeeld. En na dat bijslapen samen ontwaken. Zonder angst dat de kinderen iets zullen horen of dat er eentje met grote ogen in de slaapkamer staat. Op zo’n zeldzaam, rustig moment met zijn tweeën komt het eropaan alle mogelijkheden te benutten. Wat absoluut niet wil zeggen dat jullie per se moeten vrijen. Helemaal niet: we gaan voor willen in plaats van voor moeten! Maar het is wel belangrijk om de mogelijkheid tot intimiteit te scheppen. Niets anders op je planning zetten is al een goed begin.

Gebruik je vrije dag dus niet om het huis een flinke schoonmaakbeurt te geven. Jij moet een goede beurt krijgen! Neem het ontbijt op bed, ga samen in bad. Of masseer elkaar en ga dan samen in de douche. Neem voor dat alles ruim de tijd.

Vergeet ondertussen niet met elkaar te praten, want ook dat schiet er vaak bij in als je een druk leven leidt. Praten zorgt voor mentale intimiteit en laat dat nu vaak aan fysieke intimiteit voorafgaan. Op een vrije dag is een goed gesprek met je partner zeker aan de orde. Tijd nemen voor elkaar, mentaal én lichamelijk, zonder verdere zorgen, probeer daar een gewoonte van te maken. Als het niet een hele dag kan, dan een paar uurtjes. Je zult zien dat de tijd dan blijft stilstaan.

 

Door Kaat Bollen

Uit Nina 312, 8 maart 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.