Te veel werk, de kinderen eisen je helemaal op, de afwas wacht … Voor je het weet, is er geen tijd meer om als koppel bij te praten en geraak je, traag maar zeker, vervreemd van elkaar. Maak daarom van een topcommunicatie je goede voornemen!

De feestdagen liggen weer achter ons. En hopelijk enkel de feestdagen, want uit onderzoek blijkt dat kerst en nieuw een erg populaire periode is om te scheiden. Blijkbaar komen dan, door de stress die vaak gepaard gaat met die tijd van het jaar en het feit dat je je partner plots twee weken fulltime ziet, onderhuidse spanningen vlugger naar boven en laten ze zich vaak dubbel zo hard gelden. Jammer, want spanningen die uitgesproken zijn, en dus niet onderhuids blijven zitten, zorgen ervoor dat er geen tijdbom onder je relatie komt te liggen.

Moraal van het verhaal? Communiceren dus, ook over kleine dingen die je voelt of denkt. En vaak gaat het daarbij mis in een langdurige relatie. Koppels zitten vaak zo in een patroon van de kinderen van school halen, helpen bij het huiswerk, eten maken, de kinderen naar bed doen en voor de tv ploffen. Echt met elkaar praten verdwijnt al snel uit het rijtje van dagelijkse bezigheden. Waardoor je geleidelijk aan van elkaar verwijderd raakt, en niet echt meer weet wat er in je

partner omgaat. Zonde.

Ik zag enige tijd geleden in mijn praktijk Zoë (32) en Pieter-Jan (39). Ze hadden drie kindjes en eigenlijk verliep het gezinsleven vlekkeloos. Maar voor Zoë voelde het op de duur alsof het huishouden en het gezin het enige waren wat het koppel nog bij elkaar hield. Meer deelden ze volgens haar niet meer. Zo ging Pieter-Jan door een zware reorganisatie op zijn werk en was hij hierdoor vaak kort aangebonden. Maar praten daarover deed het koppel niet. Zoë wist de woorden

niet te vinden, en tijd voor een diepgravend gesprek leek er niet te zijn. Dat was niet wat Zoë van een relatie verwachtte, hier werd ze ongelukkig van. Nochtans werd bij mij op de bank al snel duidelijk dat ze vol liefde naar elkaar keken en grinnikend grapjes maakten. Zoë en Pieter-Jan merkten zelf ook op dat ze het blijkbaar wel konden, praten en écht samen zijn, als ze er maar de tijd voor maakten. Na een aantal gesprekken besloot het koppel het tuinhuisje om te bouwen tot een gezellig kamertje, uit het huis, uit hun dagelijkse sleur. Elke avond als de kinderen in bed lagen, ontsnapten ze naar hun tuinhuis. Met een glas wijn en een fleecedekentje. Ik merkte dat het koppel door deze kleine ingreep meer naar elkaar toegroeide, en al snel konden we afronden.

Natuurlijk zeg ik nu niet dat elke Vlaming zijn tuinhuisje een upgrade moet geven, maar samen even ontsnappen, dat is nooit slecht! Kijk dus eens kritisch naar je eigen, ingesleten gewoontes. Word je echt gelukkig van elke dag naar dezelfde tv-series te kijken? Investeer wat meer in ‘jullie’, ook op een doordeweekse dag. Nestel je samen op de zetel, en laat de tv en laptop nog even uit. Leg ook je gsm of tablet opzij. Vraag nog eens aan de ander hoe zijn dag was, of hoe hij zich voelt. Of maak samen toekomstplannen, al zijn die misschien onrealistisch. Samen praten, fantaseren, denken, je zal snel merken dat het jullie terug dichter bij elkaar brengt.

Misschien een goed voornemen om dit jaar extra te letten op de communicatie met je partner? Voer een dagelijks praatmoment in, zodat je je partner nog beter leert kennen en er in periodes van stress geen frustraties naar boven komen die je relatie een knauw kunnen geven. Het zal jullie goed doen.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 304, 11 januari 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.