Mijn vriend en ik gaan binnenkort samenwonen op een appartement. En hoewel ik hier erg naar uitkijk, heb ik ook veel schrik om mijn eigen plekje op te geven. Kan ik hem zeggen dat ik me soms graag even wil afzonderen, in de toekomstige kinderkamer bijvoorbeeld? Tessa (28) uit Desselgem

Samenwonen is heel spannend. Ontzettend fijn om je geliefde een stuk vaker rond je heen te hebben en samen een thuis te hebben. Maar soms ook wat angstaanjagend: je geeft tenslotte een stuk van je privacy op. Jullie zullen op zoveel vlakken een compromis moeten sluiten. Probeer hier op te anticiperen en ga het gesprek alvast aan! Ik kan je dus ook niet zeggen of je de kinderkamer mag claimen als plekje voor jou alleen. Als je vriend dit niet ziet zitten, wordt het moeilijk. Bespreek dit met hem en geef vooral aan wat hiervan de voordelen zijn. Kader zeker dat je jezelf hier niet de hele tijd zal opsluiten, want gezien jullie gaan samenwonen, zal hij je waarschijnlijk meer willen zien!

Ontkracht dat dus op voorhand, maar geef wel aan dat je wat schrik hebt om je privacy kwijt te raken, en dat je van jezelf weet dat je af en toe een momentje voor jezelf nodig hebt. Dat dit niet wil zeggen dat je hem beu bent of minder graag ziet, maar dat je af en toe met je eigen dingetjes wil bezig zijn, op je gemak. De kans bestaat zelfs dat hij hier ook behoefte aan heeft! Bekijk dan of jullie die kinderkamer misschien kunnen opsplitsen, zodat jullie apart maar toch samen kunnen bezig zijn daar. Hij kan er computeren bijvoorbeeld, en jij kan je eigen ding doen. Mijn advies: gewoon eerlijk zijn hierover en hem geruststellen!

Bedenk verder ook eens waarom je behoefte hebt aan je eigen plekje. Hoewel dit heel normaal is, zal je dit misschien moeten opgeven als de kinderkamer gebruikt wordt voor zijn werkelijke doel. En wat ga je dan doen? Wie weet kunnen jullie onderling wel afspreken dat elk van jullie één avond per week buiten de deur is, zodat je alleszins jullie appartementje voor jezelf hebt en naar niets of niemand hoeft te kijken. Zolang jullie elkaar graag zien én beiden water bij de wijn willen doen, komen jullie er wel uit!

Door Kaat Bollen

Uit Nina 281, 4 mei 2013

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.