Ik ben ervan op de hoogte dat één van de partners van een bevriend koppel de ander bedriegt. De man heeft me dit enkel in vertrouwen verteld, en gevraagd erover te zwijgen. Maar dat valt me hoe langer, hoe zwaarder. Wat doe ik hiermee? Thyra (28) uit Harelbeke

Wat plaatst je vriend je in een moeilijke positie. Hij maakt van zijn probleem jouw probleem. Wat je ook beslist hiermee te doen, ik zou duidelijk aangeven dat je hier niet mee opgezet bent. Dat je liever hebt dat hij in de toekomst dergelijke dingen voor zichzelf houdt, zodat hij jou niet voor een dilemma plaatst.

Volgens mij kan je vier dingen doen. 1. Je licht zijn vrouw in 2. Je zwijgt 3. Je maant je vriend aan om het zelf te zeggen, omdat jij anders zijn vrouw inlicht. 4. Je maant je vriend aan zijn affaire stop te zetten, anders licht je zijn vrouw in. Als je zijn vriendin inlicht, zal je vriend zich verraden voelen door jou, en de kans is groot dat hij zich tegen je keert. Bovendien zal je vriend waarschijnlijk ontkennen dat hij vreemdgaat. In dat geval ben je in haar ogen een onruststoker die haar relatie probeert te verpesten, en de kans is in dat geval ook groot dat zij zich tegen jou keert. In dat geval ben je dus je twee vrienden kwijt! Maar, het kan ook zijn dat ze je wel gelooft, en je na verloop van tijd erg dankbaar is.

Het enige wat je wint als je haar inlicht, is dat je verlost bent van je gewetensvraag. Een andere optie is zwijgen, zoals je momenteel ook doet. Dit lijkt de gemakkelijkste oplossing, omdat je hier niets voor hoeft te doen. Maar, je geeft zelf aan dat dit je zwaar begint te vallen. Zeg dit vooral aan je vriend. Misschien is het gemakkelijker als je hierover iemand in vertrouwen kan nemen, zoals je partner? Het risico is uiteraard dat die het zich ook gaat aantrekken. Maar, vaak is gedeelde smart wel halve smart. Het voordeel van te zwijgen is dat je je vriendschap met je vriend niet in gevaar brengt. Misschien heeft het koppel afgesproken dat het kan gebeuren dat je een slippertje hebt, ook al ben je getrouwd? Of hebben ze een open huwelijk?

Het kan heel goed zijn dat zijn vrouw het niet wil weten. Een volgende mogelijkheid is dat je er bij je vriend op aandringt het te vertellen omdat jij het anders doet. Ik kan me voorstellen dat het in de ogen van zijn vrouw een verzachtende omstandigheid is dat hij er zelf mee naar buiten gekomen is. Maar misschien heeft hij ook wel iets om tegen jou te gebruiken? Bovendien kan dit jullie vriendschap om zeep helpen. Ook bij de laatste optie, je vriend aanmanen de relatie stop te zetten omdat je anders zijn vrouw inlicht, speelt chantage mee en zet je je vriendschap op het spel. Toch is deze optie te verkiezen boven de vorige, omdat je vriend nog voor zijn relatie kan vechten.

Voor welke mogelijkheid je gaat, zal je zelf moeten uitmaken. Chantage is sowieso niet de beste oplossing. Weeg dus voor jou af wat voor jou de minst slechte oplossing is, en handel daarna. En, laat je vriend weten dat je in de toekomst geen ongewilde partner in crime van hem wil zijn.

Wat wil ze nu eigenlijk?

Laatst waren mijn vriendin en ik een jaar samen. Zij beweerde dat ik niets speciaals hoefde te doen. Uiteraard had ik dus geen cadeautje voor haar gekocht, ik hou graag rekening met haar wensen. Maar, toen puntje bij paaltje kwam, bleek ze toch teleurgesteld. Wat bedoelt ze nu eigenlijk? Wannes (32) uit Kontich

De klassieker, want het cliché luidt dat vrouwen nee zeggen, maar ja bedoelen. Uiteraard lijkt me dat te kort door de bocht! Maar het is wel zo dat vrouwen over het algemeen minder goed durven uitkomen voor wat ze graag willen. Heel vaak hebben vrouwen toch het gevoel dat ze wat inschikkelijk moeten zijn en wordt hen zelfs niet echt geleerd om uit te komen voor wat ze willen. En ja, dat leidt natuurlijk tot verwarrende situaties! Ze maken het jullie er zeker niet gemakkelijker op. Bovendien is dit niet de enige factor die de communicatie tussen mannen en vrouwen wel eens durft te bemoeilijken. Ook het feit dat veel vrouwen helaas nog leven met een romantisch ideaal, zorgt ervoor dat ze niet altijd eerlijk zijn.

Want, als vrouwen zeggen dat ze een cadeautje willen én er eentje krijgen, is dat voor velen lang niet zo romantisch als wanneer ze zeggen dat ze er geen willen, maar je hen toch onverwacht verwent. Bizarre logica, ik weet het. Dus wat doe je nu het beste? Wel, in grote lijnen houden de meeste vrouwen ervan verwend te worden en kunnen ze hier ook erg van genieten. Dus, wanneer je de kans hebt om je vriendin extra in de watten te leggen, grijp die kans dan! Dat zal ze altijd kunnen appreciëren. De manier waarop je haar in de watten legt kan je zelf kiezen, dat kan zijn met een geschenkje, maar dat kan ook zijn met een fijne vrijpartij, een zelfgemaakte pasta of door eens mee te kijken naar een té romantische, melige film. De eerste vrouw die daarover gaat klagen moet volgens mij nog geboren worden! In elk geval is een gewaarschuwd man er twee waard, en bij dezen heeft je vriendin je alvast gewaarschuwd voor jullie verjaardag volgend jaar. Doe er wat mee!

Door Kaat Bollen

Uit Nina 282, 11 mei 2013

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.