Een relatie een tweede kans geven is niet gemakkelijk. Je sleept niet alleen individuele bagage mee, want die heb je altijd wel. Vaak zijn er littekens ontstaan tussen jullie en het is net de kunst om die met de mantel der liefde te bedekken.

Vertrouwenskwesties zijn het prototypische voorbeeld van een oud zeer dat een succesvolle herkansing in de weg kan staan. Vaak denken mensen dat ze iets naast zich kunnen neerleggen, maar hebben ze er (onbewust) toch last van. Eerlijkheid en open communicatie zijn hierbij heel belangrijk. Spreek daarom uit waar je het moeilijk mee hebt. Dat moet je altijd doen, maar in een tweedekansrelatie is het zo mogelijk nóg belangrijker.

Een voorbeeld hiervan zijn Ivo (42) en Mirjam (40), ooit high school sweethearts en elkaars eerste grote liefde. Samen hadden ze vele primeurs beleefd, niet alleen hun verliefdheid en relatie, er was ook de eerste kennismaking met de schoonouders, de eerste keer intimiteit ontdekken, de eerste keer seks. Dit zorgde voor een diepe verbondenheid maar Mirjam ging in een andere stad studeren en de verlokkingen waren voor beiden te groot. Twee jaar geleden vonden ze elkaar terug via Facebook. Mirjam had intussen twee kinderen uit een misgelopen huwelijk, Ivo was vrijgezel gebleven. Beiden hadden ze elkaar niet uit het hoofd kunnen zetten en de liefde laaide terug op. Ze hadden verwacht dat de relatie nu een stuk beter zou gaan, want ze waren allebei volwassen, hadden levenservaring en waren dankbaar voor deze tweede kans. Toch verliep hun parcours niet zonder slag of stoot. Zo bleek dat de relatie twintig jaar geleden was foutgelopen omdat hij haar ontrouw was geweest met een kotgenote. Zij kon dit nu in perspectief plaatsen, maar het bleef moeilijk om hem te vertrouwen.

Het feit dat een relatie al eens misgelopen is, geeft aan dat er valkuilen zijn waar jullie allebei rekening mee dienen te houden. Dat ex-partners elkaar terugvinden wil wat zeggen, maar dat ze elkaar ooit verloren zijn ook. Wees dus nooit te naïef als je een ex een nieuwe kans geeft en opnieuw toelaat. Een relatie nieuw leven inblazen zal meer moeite en energie vragen dan een nieuwe relatie. Dat kan absoluut de moeite waard zijn, maar gemakkelijk is het zelden.

Laat het verleden rusten, wat geweest is, is geweest. Vooraleer je terug met een ex in zee gaat, wees eerst en vooral eerlijk met jezelf. Ben je bereid en in staat om de spons over het verleden te halen? En zo ja, wat heb je daar dan voor nodig? Durf je behoeftes op dit vlak uit te spreken tegen je partner. Zo was het voor Mirjam erg belangrijk dat Ivo om te beginnen zijn spijt uitdrukte voor zijn bedrog. Eens hij zich verontschuldigd had voor zijn misstap, was de eerste stap gezet. Toch vond ze het belangrijk dat hij liet weten waar hij was en dat hij zijn liefde regelmatig uitsprak. Zo kreeg ze geleidelijk aan meer vertrouwen en al had ze het nog bij momenten moeilijk, het koppel kon erover praten zonder verwijten.

Allebei het verleden in het verleden kunnen laten, zowel negatief als positief, is een basisvoorwaarde voor het slagen van een gerecycleerde relatie. Koppels die er nog eens voor gaan omdat het vroeger zo fantastisch was, terwijl enkel herinneringen hen nog samenhouden, zijn geen goed idee. Een relatie moet je naar waarde schatten door te kijken naar wat ze je hier en nu brengt zonder oude koeien of geromantiseerde herinneringen.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 349, 21 februari 2015

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.