Veel zaken worden soms wat minder evident met kinderen. Ouders vragen zich af ze zonder kleren in de badkamer kunnen rondlopen in hun bijzijn, of openlijk kussen wel een goed idee is. Mijn advies: je doet het best waar je je als ouder goed bij voelt.

Als ouder heb je een voorbeeldfunctie. Om ervoor te zorgen dat je kinderen goed in hun vel zitten, nu en later, is het belangrijk hen mee te geven dat ze zich niet hoeven te schamen voor hun lichaam en dat naaktheid daar bij kan en mag horen, op bepaalde momenten en plaatsen. Als naakt voor jou geen probleem is, spring dan met een gerust hart samen met zoon- of dochterlief onder de douche. Voel je je daar ongemakkelijk bij, doe het dan niet en maak er geen big deal van.

Luister altijd goed naar wat je kind er zelf van vindt. Het kan zijn dat jullie jaren samen in bad geweest zijn en dat dit een plezierig moment was, maar dat je oogappel het ineens toch moeilijk vindt. Die kans is zelfs groot: op een gegeven moment hebben kinderen meer behoefte aan privacy en dan komt het erop aan om hier rekening mee te houden. Uiteindelijk is dat misschien de belangrijkste les die je hen kan leren op vlak van lichamelijkheid (en seksualiteit): dat ze, hoe jong ook, zelf mogen aangeven waar ze zich niet goed bij voelen, en dat iemand die hen graag ziet die grens zal respecteren. Uiteraard heb ik het enkel over grenzen die over henzelf gaan.

Vaak komt er namelijk een moment waarop kinderen het moeilijk krijgen met openlijke intimiteit. Zeker als die tussen hun ouders plaatsvindt! Een spontane zoen of een intense knuffel lukt nog net als je kinderen jong zijn. Maar op een bepaald moment komen ze in de ‘Eikes!’-fase, en wat doe je dan? Pas je je zoen- en knuffelgedrag aan of blijf je dapper volhouden? Blijven kussen is het meest logische en het beste voor je relatie, maar walging bij je kinderen is niet meteen bemoedigend.

Als je volhoudt, zullen ze snel beseffen dat kussen en knuffelen erbij hoort. En al vinden ze dat niet meteen supercool, ze wennen er wel aan. Als dat niet zo is, probeer je het best te achterhalen hoe dat komt. Heeft je kind het gevoel dat het zelf te weinig geknuffeld wordt? Of denkt het dat een van jullie beiden het niet fijn vindt? Er zijn heel wat oorzaken mogelijk. Praat erover met je kind. Maak duidelijk dat als mensen van elkaar houden, ze dat ook tonen. En dat het belangrijk is om te laten zien dat je van iemand houdt. Vraag je kind of het graag geknuffeld wordt. En eindig met een gezinsknuffel. Die bevestigt jullie samenhorigheidsgevoel en het is een positief gezinsmoment waarop jullie elkaar duidelijk maken dat jullie elkaar graag zien. Je merkt het, redenen te over om de gezinsknuffel meteen te introduceren, voor het slapengaan bijvoorbeeld, als mooie afsluiter van de dag. En zodra de kinderen in bed liggen, kunnen jullie doorgaan met de knuffel voor volwassenen! Maak er tijd voor. Weg met de tablet en de tv. Gewoonweg samen zijn, tijd maken voor een intiem gesprek, is even belangrijk.

Over seksualiteit, maar evengoed over stress op het werk, irritante familieleden en al die andere grotemensendingen. De dingen waar je niet over praat als je met het hele gezin aan tafel zit. Maar waar wel over moet worden gepraat om de betrokkenheid met je partner niet te verliezen, om je emotioneel verbonden te voelen. Kruip samen op de bank met een glas wijn voor een goed gesprek. Maar niet te luid, voor je het weet maak je de kinderen wakker.

 

Door Kaat Bollen

Uit Nina 313, 15 maart 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.