Ik ben al lang vrijgezel, en dat wil ik niet meer. Het lijkt me zalig om een vriend te hebben. Alleen lijk ik deze niet tegen te komen. Daarom overweeg ik om me in te schrijven op een datingsite. Maar er is zoveel aanbod. Waarop moet ik letten? Famke (36) uit Lubbeek

Soms kan het vrijgezel zijn inderdaad zwaar wegen. En dan is het natuurlijk heel normaal dat je op zoek gaat. In deze moderne tijd gebeurt dat al snel op de wildernis van het internet. Begrijpelijk, want de mogelijkheden zijn daar groot. Maar voor je je inschrijft op een datingsite, loont het zeker de moeite om te kijken wat je netwerk te bieden heeft.

Laat je vrienden en vriendinnen weten dat je zeker openstaat voor een relatie en dat suggesties steeds welkom zijn. Je vrienden kennen je, en kunnen vaak inschatten of iemand bij je past. Je zou de eerste niet zijn die zo gekoppeld wordt! Moesten de contacten via je vriendenkring uitgeput zijn, en je waagt je op het internet, dan zijn er verschillende mogelijke wegen. Een erg vanzelfsprekende is de sociale media (Facebook, Twitter …). Het handige is dat je vaak meer over de persoon in kwestie te weten komt. Via Facebook kan je zien of jullie gemeenschappelijke vrienden hebben, kan je zien wat zijn interesses zijn, en uit zijn statusupdates kan je soms afleiden wat hij belangrijk vindt in het leven. Via sociale media weet je dus net iets beter welk vlees je in de kuip hebt. Als je toch de voorkeur geeft aan een datingsite begint het vaak al bij het selecteren van een goede site.

Wat een goede site voor jou is, kan ik moeilijk uitmaken. Wel zou ik aanraden om te beginnen bij een gratis website. Op die manier heb je immers niets te verliezen. Als hier niets uit komt, kan je ook je kans wagen op een betalende site. Op deze websites zijn er vaak meer mogelijkheden en word je aan elkaar ‘gematcht’.

Over het algemeen raad ik je aan voorzichtig te zijn op datingsites. Je weet nooit met wie je te doen hebt. Zet dus nooit je naam of nummer online, en maak een apart e-mailadres aan voor het daten. Zo weet je dat je niet lastig gevallen wordt door mannen waar je toch geen contact meer mee wil. Wees ook na één of twee dates voorzichtig met je gegevens. Kies een profielfoto die je ook aan je moeder zou durven tonen. Een te uitdagende foto trekt verkeerde types aan. Bovendien hoef je niet alles weg te geven.

Probeer in je profiel trouw aan jezelf te blijven. Je kan je beter voordoen dan je bent, maar als het iets wordt, val je toch door de mand. Als je iemand gevonden hebt die je wat lijkt, stuur dan een bericht. Geef aan waarom je zijn profiel interessant vond. Wees je ervan bewust dat het aanbod op sites heel groot is, waardoor de kans bestaat dat je geen antwoord krijgt. Als je iemand vindt bij wie de interesse wederzijds is, probeer dan snel af te spreken. Als je dat uitstelt, is de kans groot dat je een vals beeld gaat creëren. Geef je nummer nog niet voor de eerste keer dat je afspreekt. Als het niet meevalt, wil je niet de hele tijd berichten van de heer in kwestie. Spreek eerst af op een publieke plaats en breng iemand op de hoogte van je date. Best spreek je de eerste keer af voor een koffietje. Zo hoef je geen heel diner uit te zitten als je na vijf minuten al door hebt dat het niet klikt. Neem het daten al bij al niet te serieus. Bereid je voor op teleurstellingen en probeer het te zien als een manier om mensen te leren kennen.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 274, 9 maart 2013

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.