Seksuologen zijn het er meer en meer over eens dat eenmalige seksuele contacten voordelen bieden. Ze kunnen je zelfvertrouwen opkrikken en omdat je niet zo geremd bent, brengen ze je dichter bij jezelf. Hou wel rekening met de gevoelens die spelen.

Onze moderne samenleving zorgt voor een veranderende seksuele moraal. Onenightstands kunnen zonder dat je je schuldig hoeft te voelen of het etiket van ‘loeder’ opgeplakt krijgt. En hoewel dat voor oudere generaties soms wennen is, zijn zulke contacten zelfs aan te raden. Dat geldt niet voor iedereen, maar als je niets meer verwacht dan een spannende nacht, kan je er een positieve ervaring aan overhouden. Nachtelijke escapades met een wildvreemde kunnen een ideale boost zijn voor het zelfvertrouwen, je voelt je terug aantrekkelijk en je kan je overgeven aan je lusten zonder je af te vragen wat je bedpartner ervan vindt. Dat kan bevrijdend werken.

Neem nu een vrouw van 26 die al enige tijd bij mij in begeleiding is. Ze komt uit een lange relatie met een heel dominante man, die haar systematisch kleineerde. Op het einde van hun relatie vond zij het niet meer dan logisch dat ze denigrerend werd behandeld. Na vijf jaar schoot er van haar zelfbeeld niet veel meer over. Toen haar partner haar in de steek liet voor een andere vrouw, verwonderde dat haar niet eens, want ze was – zo dacht ze – toch niets waard. Beetje bij beetje is ze beginnen inzien dat ze deze man beter kwijt dan rijk was.

Al veranderde dat weinig aan haar zelfbeeld. Samen zijn we op zoek gegaan naar de mooie dingen en stap voor stap begon ze zichzelf terug graag te zien. Maar aantrekkelijk of begeerlijk vond ze zich niet, waardoor ze zich ook niet kon openstellen voor een mogelijke nieuwe relatie. Logisch, want het is moeilijk begeren als je jezelf niet begeerlijk vindt. Op zekere avond belandde ze ietwat aangeschoten in bed met een wildvreemde man, die haar prachtig vond en maar wat graag wilde beminnen. Dat kon ze toelaten, omdat ze wist dat ze de man achteraf nooit meer onder ogen moest komen. Na die nacht begon ze langzaamaan de opwindende vrouw in zichzelf te ontdekken. Die onenightstand gaf haar het geloof en vertrouwen om de sensuele vrouw in zichzelf weer te omarmen.

Haar verhaal is niet uniek. Liefde voor één nacht kan je dichter bij jezelf brengen, precies door die ongeremdheid. Puur genot, want je leeft tenslotte maar één keer. Wat je uiteraard wel in in je achterhoofd moet houden, is je gezondheid, fysiek én mentaal. Denk niet enkel aan condooms, maar ook aan hoe je je voelt. Wanneer je echt verliefd bent, is een onenightstand zelden een goed idee. Vooral vrouwen gaan ervan uit dat ‘hij nog wel zal veranderen’, dat een goed potje seks zijn ogen zal openen. Maar dat is zelden het geval.

Als je echte, oprechte gevoelens voor iemand hebt, is het eerder aan te raden om hem te laten verlangen en dat zelf ook te doen. Laat de spanning groeien en probeer hem niet te winnen met seksuele capriolen, maar palm hem in met je persoonlijkheid en de belofte die in de lucht hangt. Dat werkt stukken beter én je houdt er geen gebroken hart aan over! Het geldt ook omgekeerd: het bed delen met iemand van wie je weet dat hij of zij gevoelens voor je heeft, is evenmin een aanrader, want je wil niet dat de andere zich gebruikt voelt. Mijn advies voor jong en oud: doe het veilig, verwacht er niet te veel van en vergeet niet te genieten.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 333, 11 oktober 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.