Niet iedereen neemt genoegen met één partner. Soms is de hunker om met meerdere mensen seks te hebben zo groot, dat we er oplossingen voor bedenken. En die gaan best ruimer dan ontrouw of serieel monogaam zijn.

De doorsnee Belg neemt het niet zo nauw met echtelijke trouw. Dat toonde een grootschalige enquête van VTM aan: 27 procent van de mannen en 13 procent van de vrouwen durft wel eens een scheve schaats te rijden. De werkelijke cijfers liggen waarschijnlijk een pak hoger. Het taboe op vreemdgaan is nog altijd groot, want voor veel mensen betekent overspel het einde van hun relatie. Al is dat stilaan aan het veranderen, merk ik. Eén mogelijkheid om monogamie te matchen met de natuurlijke drang naar meerdere seksuele partners, is seriële monogamie. Dat betekent meerdere kortere relaties aangaan waarbinnen de partners trouw zijn. Vrouwen die serieel monogaam zijn, kiezen dus eerder voor mister right now dan voor mister right. Het aantal scheidingen en nieuw samengestelde gezinnen wijst erop dat seriële monogamie vaak voorkomt.

Maar er zijn nog andere manieren om om te gaan met het verlangen naar meerdere partners. Ik zie steeds meer koppels die de grenzen van de monogamie verkennen omdat ze elkaar graag zien, of omdat er kinderen in het spel zijn. Een stel dat me altijd zal bijblijven, is John (39) en Kathy (36). Ze hadden twee kinderen en hoewel ze samen al heel wat ups en downs hadden gekend, hielden ze van elkaar. Ze gniffelden om dezelfde grapjes en deelden subtiele plaagstoten uit. Toch voelde John de behoefte om ook met mannen te vrijen. Hij was biseksueel en had in het verleden geregeld spannende nachten met mannen beleefd. Omdat Kathy de vrouw van zijn leven was, was hij daarmee opgehouden. John wilde een standvastige relatie en een toekomst met Kathy, inclusief kinderen. De jongste tijd had hij het steeds moeilijker om zijn verlangen naar mannen te negeren. Die lust stond los van zijn gevoelens voor Kathy. Zij vond dat aanvankelijk erg moeilijk. Maar omdat ze van John hield, spraken ze af dat hij één keer per maand met een man mocht vrijen. Kathy stelde wel voorwaarden: het moesten mannen zijn, hij moest het steeds veilig doen, moest discreet te werk gaan en mocht er niet met kameraden over praten. John had het niet altijd even makkelijk om rekening te houden met haar gevoelens en het was een lange zoektocht, maar John en Kathy hebben een evenwicht gevonden waarbij ze zich relatief comfortabel voelen.

Deze manier om met lustgevoelens om te gaan, is maar weinigen gegeven. In mijn praktijk kiezen meer koppels ervoor om een bezoekje te brengen aan een erotische club. Dat kan een enorme opkikker voor je seksleven zijn. Ik geef mijn cliënten wel het advies om de eerste keer niet met iemand anders te vrijen. Ze mogen van elkaar genieten en hun ogen de kost geven, maar voor de rest moeten ze braaf blijven. Zo kan je je ervaring eerst rustig bespreken en nagaan wat je gevoeld hebt. Dan kun je praten over wat je wilt. Als het voor beiden goed voelt, kunnen jullie een stapje verder gaan.

Wanneer je gaat experimenteren met anderen binnen je relatie geldt: beter te traag dan te snel. En alleen als je er allebei voor openstaat. Het kan een enorme boost voor je seksleven betekenen, maar het kan ook een enorm risico inhouden. En daar moet je mee kunnen omgaan.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 323, 24 mei 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.