Mannen en vrouwen verschillen uiterlijk en ook onze denkpatronen zijn anders. Dat maakt samenleven soms onnodig ingewikkeld. Daarom: een introductie in typisch mannelijke redeneringen die wij niet altijd even logisch vinden.

Het basisprincipe is dat mannen meestal eerlijk zijn, tenzij je lippenstift op zijn hemd tegenkomt. Ze zeggen hun gedacht en soms kan dat wat cru overkomen, het is niet altijd sociaal verantwoord of eufemistisch geformuleerd. Maar misschien hoeft dat niet? De boodschap blijft dezelfde. Meestal zijn mannen zo eerlijk omdat ze niet geleerd hebben subtieler te zijn of hun mening via tussenwegen duidelijk te maken. Deze eerlijkheid is dus eerder een automatisme of een vanzelfsprekendheid dan een keuze. Maar bovenal wel een feit. En dat is voor vrouwen vaak aanpassen!

Eens je accepteert dat mannen meer straightforward zijn, kan het je leven een stuk eenvoudiger maken. Een logisch gevolg is dat ik vrouwen aanraad geen vragen te stellen waarop ze alleen een bevestigend antwoord willen. Denk aan het cliché ‘Vind je mijn gat niet te dik in deze rok?’. Als je alleen een ja als antwoord wil, stel je die vraag beter niet. Een eerlijke man kan weleens een ander antwoord geven. Omdat hij eerlijk is.

Accepteren dat mannen rechtuit zijn, betekent ook dat je hen op hun woord moet geloven. Een leugentje om bestwil is ook hen niet vreemd, maar over fundamentele zaken zijn ze over het algemeen eerlijk. Hierbij denk ik vooral aan het hele date-gebeuren. Hoe vaak gebeurt het niet dat vrouwen een seksrelatie aangaan met een man en op meer hopen, ook al verzekert hij hen dat het louter om de seks gaat, dat hij geen gevoelens heeft en dus geen relatie wil. Veel vrouwen willen dit niet horen, zeker niet als ze verliefd zijn! Ze concluderen dat de man wel zegt dat er geen gevoelens zijn, maar dat hij zich óf nog niet bewust is van die gevoelens, óf dat die gevoelens wel zullen komen, als ze maar volhouden. Meestal is dat niet zo. Als een man zegt dat hij niet verliefd is, is hij niet verliefd. Geloof hem dan maar op zijn woord. Anders is de kans groot dat je teleurgesteld wordt.

Natuurlijk zijn er meer verschillen, zo zien mannen vaak ook andere dingen dan vrouwen. Dit heeft veeleer te maken met de focus die mannen en vrouwen leggen. Onzekere vrouwen die een paar kilootjes zijn bijgekomen, durven zich vaak niet meer laten gaan in bed en dus wordt het seksleven drastisch teruggeschroefd, als er nog een seksleven is! Terwijl – eerlijk waar – mannen echt niet met cellulitis of extra kilo’s bezig zijn als ze vrijen met hun partner. Dan zijn ze bezig met wat ze opwindend vinden, in plaats van met wat een afknapper zou kunnen zijn. En ja, misschien merkt hij wel dat je wat bent bijgekomen, maar dat ziet hij vooral aan je borsten, wat voor hem mooi meegenomen is!

Nog zoiets wat mannen zelden zien: werk in het huishouden – vaak ook omdat ze dat nooit geleerd hebben. Daar kan je je druk over maken of je kan luid en duidelijk aan je partner vragen wat je van hem verwacht en dat best nog op een briefje schrijven ook. Dat bespaart je heel wat frustratie en het zal je huishouden en je relatie enkel ten goede komen! Eens je de handleiding van je partner kent, wordt het vaak gemakkelijker. Eigenlijk zouden we door de ogen van onze partner naar onszelf moeten kunnen kijken! Dus als je man zegt dat hij die drie kilo extra niet ziet, geloof hem maar.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 307, 1 februari 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.