Mijn vriend en ik wonen in een zeer gehorig appartement. Telkens wanneer we seks hebben, heb ik schrik dat de buren ons horen. Hierdoor kan ik niet meer genieten van de seks. Wat moeten we doen? Renata (29) uit Lennik

Jammer dat jullie seksuele leven geremd wordt door praktische omstandigheden. Dit is echter heel vaak het geval! Denk maar aan ouders met kinderen bijvoorbeeld. Bij hen hoor ik heel vaak dat het spontaan vrijen toch niet meer zo vanzelfsprekend is als voor de kinderen er waren. Bij jullie ligt de situatie natuurlijk anders.

Probeer de charmes van te vrijen in stilte in te zien. Doordat jullie bijna geen geluid kunnen maken, kan de seks een heel stuk intenser zijn. Op voorwaarde natuurlijk dat je je niet te hard focust op het geluidloos zijn. Het is tenslotte geen ramp als er eens een kreetje ontsnapt. Wanneer dit af en toe gebeurt, en de decibels niet te hoog zijn, zullen je buren dit vast begrijpen. Probeer het stil zijn dus als een uitdaging te beschouwen eerder dan als een straf. Plaag elkaar bijvoorbeeld zoveel mogelijk, en de eerste die een geluid maakt is de ‘verliezer’. En wie weet welke straffen daarop staan!

Verder kan je ook experimenteren met de ruimtes van jullie huis. Jullie hoeven immers niet steeds seks te hebben in jullie bed! Misschien zijn er ruimtes waarbij de kans kleiner is dat iemand jullie hoort? Kijk eens hoe jullie daar seks kunnen hebben. Waarschijnlijk ontdekken jullie heel wat leuke dingen!

Tot slot: las af en toe overdag eens een dagje in. Een dagje waarop jullie buren naar het werk zijn en jullie ongehoord, luidruchtig jullie gang kunnen gaan! Met zo een dagje per maand, kunnen jullie er weer even tegen. Moesten jullie buren werkloos zijn, of van thuis uit werken, is op hotel (of zelfs kamers) gaan, ook een waardig alternatief. Jullie seksleven is immers te leuk en te belangrijk om het te laten vergallen door dunne muren!

Beu dat ze altijd afbelt

Wanneer ik met een van mijn beste vriendinnen wil afspreken, zegt ze vaak op het laatste moment af, of probeert me te overtuigen om naar haar te komen. Ik vind dit heel vervelend, maar durf hier niets van te zeggen. Hoe pak ik dit aan? Michelle (35) uit Mechelen

Vriendschap moet inderdaad van twee richtingen komen. En wanneer jij steeds naar haar moet komen of op het laatste moment geloosd wordt, lijkt dit voor jou niet zo te zijn. Maar, is je vriendin zich hier wel van bewust?

Misschien heeft ze zo een drukke agenda, dat ze al heel erg haar best moet doen om jou te kunnen zien. Of misschien heeft ze uit praktische overwegingen liever dat je naar haar komt, zodat ze kan koken of jullie meer tijd voor elkaar hebben? Maak je gevoel dus op een niet aanvallende manier bespreekbaar met haar. Vertel haar dat ze als vriendin belangrijk voor je is, en dat je erg geniet van de momenten die jullie samen hebben.

Maar vertel haar ook wat je dwarzit. Vertel haar bijvoorbeeld dat je haar ook graag eens bij jou thuis, in jouw omgeving ziet. Wanneer je blijft praten vanuit jezelf (met de klassieke ik-boodschap), open je de mogelijkheid tot gesprek en komen jullie wellicht het verste.

Ga voor jezelf op voorhand trouwens eens na wat het precies is dat je juist zo storend vindt aan deze situatie. Vind je het oneerlijk? Voel je je tweede keus? Heb je de indruk dat jullie vriendschap niet belangrijk genoeg voor haar is? Denk ook eens na over een oplossing die voor jou aanvaardbaar zou zijn. Ben je bereid water bij de wijn te doen, en in welke mate?

Misschien is het voor jou al voldoende als je bijvoorbeeld minder afspraken met haar vastlegt, maar dat je er bij deze wel zeker van bent dat ze komt opdagen? Of misschien vind je het wel oké om meer naar haar te gaan, zolang ze af en toe naar jou komt?

Door Kaat Bollen

Uit Nina 257, 20 oktober 2012

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.