We geven het niet graag toe, want we zijn toch lekker met z’n allen ‘o zo modern’ maar er leven nog een hoop clichés en stereotypes over mannen en vrouwen in onze hoofden. Hij is de jager, zij de prooi. Maar dat rollenpatroon is al lang achterhaald.

Laatst betrapte ik me er zelf op. Lisa (42) en Bas (38) kwamen bij mij op bezoek omdat hun seksleven in het slop zat. Bas had meer zin dan Lisa en dit frustreerde hem heel erg. Gedurende verschillende gesprekken gingen we op zoek naar hoe we de goesting bij Lisa konden vergroten. Ik haalde naar goede gewoonte aan dat voorspel erg belangrijk is, dat veel vrouwen opgewarmd moeten worden voor ze echt in de mood zijn. Waarop Lisa zei dat dat net het probleem was. Dat zij al dat lief en zacht gedoe maar niks vond. De penetratie zelf vond ze zalig, maar dat gefriemel op voorhand was voor haar overbodig en zelfs ergerlijk. Daar stond ik wel even van te kijken. Want normaal kunnen vrouwen niet genoeg krijgen van het voorspel en ligt het onder meer hieraan dat er niet vaak verder gegaan wordt.

Eigenlijk had het me niet zo mogen verbazen: veel vrouwen houden van wat spannende, iets hardere seks. Anders was Fifty Shades of Grey nooit zo een succes. En niet voor niets: het spreekt een kant in vrouwen aan die in het dagelijkse leven misschien te weinig aangesproken wordt. De schuld daarvan volledig afschuiven op de mannen is te gemakkelijk. Vaak heb je dit als vrouw ook in de hand. Door het feminisme zijn mannen tegenwoordig zo goed afgericht dat ze ons tot in de slaapkamer met het gepaste respect behandelen. Maar het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Respect staat niet gelijk aan tamheid. Anders wordt alles in bed lief en zacht en dat kan op den duur ook slaapverwekkend worden.

Een dergelijke situatie zag ik bij Suzy (29) en Rob (32). Na de geboorte van hun twee kindjes was er van een seksleven nog nauwelijks sprake. Ik stuurde ze dus op date, en dat was een succes! Na het dineetje in het restaurant waren ze een duister steegje ingedoken waar ze passioneel waren beginnen zoenen en er zelfs wat hand-en-spandiensten werden uitgewisseld. Rob was over dit alles erg verbaasd. Hij had toch het beeld van Suzy als een braaf, onschuldig meisje. Een meisje dat hij steeds moest overtuigen tot seks. Aan iets gewaagdere seks durfde hij niet eens te denken. Maar blijkbaar stond zijn brave Suzy daar toch voor open. Ze gaf toe dat ze opgewonden werd van spanning, maar dat had ze nooit durven zeggen tegen Rob, uit schrik dat zijn beeld van haar zou veranderen.

De fout die Suzy en Rob maakten, komt veel voor. We worden immers opgevoed met de gedachte dat vrouwen passief zijn in bed. Dat ze toch vooral voor het plezier van hun man seks hebben. Er zijn uiteraard vrouwen voor wie dit passieve beeld opgaat, maar dat is zeker niet altijd zo. Tegenwoordig nemen vrouwen meer en meer hun seksualiteit in handen. Hierdoor ontdekken ze wat ze lekker vinden, ook wanneer dat geen standaard huis-tuin-en-keukenseks is. De beste manier om dit te ontdekken, is gewoon door het uit te proberen. Verlaat het geëffende pad en ga bijvoorbeeld op zoek naar een ongebruikelijk plekje of haal er eens een speeltje bij. En mannen, denk niet zomaar dat je vrouw geschokt gaat zijn als je wat initiatief neemt. Tegen je verwachting in zou ze wel eens heel enthousiast kunnen reageren …

Door Kaat Bollen

Uit Nina 343, 10 januari 2015

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.