Mijn vrouw en ik zijn elkaar dit jaar wat uit het oog verloren. We werken allebei hard, hebben kleine kinderen die veel aandacht opeisen, en daarbij natuurlijk ook een druk sociaal leven. Daarom zou ik van kerst echt een intiem feest voor ons tweeën willen maken. Maar hoe ga ik hiervoor precies te werk? Wouter (36) uit Kerkhove

Wat een goed idee! Ik merk vaak dat partners elkaar wat verliezen door de hoge eisen die tegenwoordig gesteld worden. En dat is jammer! Want als puntje bij paaltje komt, is je familie toch het belangrijkste. Misschien is het goed om je kinderen naar de grootouders of een bereidwillige tante te brengen? Want met de kinderen erbij is het moeilijk om écht aandacht voor elkaar te hebben.

Bovendien kan je ze de dag erna gewoon dubbel zoveel aandacht geven, dus dat is al snel gecompenseerd. Voel je hier niet schuldig bij: een goed gezin heeft alleen maar baat bij ouders die elkaar graag zien. Spreek dit op voorhand af met je vrouw: wat jullie die avond precies doen, kan je op je eentje uitvogelen, maar ze gaat als vrouw wel erg bezig zijn met de kinderen. Als zij het ook goed vindt om de kinderen een nachtje op logement te sturen en je opvang gevonden hebt, is de eerste stap alvast genomen.

Een tweede belangrijke stap is het uitzetten van je gsm en de computer. Geef toe, er is niets wat niet één nachtje kan wachten. Zeker op kerstavond! Bedenk verder wat je de rest van de avond wil doen. De avond is van jullie, dus je hoeft niet vast te houden aan het klassieke kerstconcept met opgevulde kalkoen. Integendeel, best kook je iets wat snel klaar is, zodat jullie de avond ook echt voor elkaar hebben. Heeft ze een lievelingsgerecht? Of wat aten jullie vaak in de periode toen jullie elkaar pas leerden kennen? Een beetje nostalgie is altijd goed voor de sfeer! Het is geen schande om een traiteur in te schakelen of een pizza in de oven te schuiven. Het gaat die avond om jullie, niet om het eten. Daarom zou ik ook niet meteen reserveren in een restaurantje. Die zitten toch overvol, waardoor het redelijk moeilijk is om het gezellig en intiem te maken. Bovendien zit je nergens zo op je gemak als thuis!

Probeer tijdens het eten aangename onderwerpen aan te snijden: wat was er zo leuk aan het voorbije jaar? En waarom zijn jullie nog steeds blij met elkaar? Probeer moeilijkere onderwerpen zoveel mogelijk te laten rusten: het is niet de bedoeling dat deze avond eindigt met scherven. Laat na het eten de afwas staan, die kan je de volgende dag wel met de kinderen doen! Doe daarna iets ontspannends waar jullie beiden plezier aan beleven. Sluit de avond in elk geval af in stijl, door samen te gaan slapen. Bedenk dat er niet per se seks moet volgen. Jawel, dat kan fijn zijn, maar vanaf dat er iets moet, is het fijne er al snel af! Wat je beter kan doen, is optimale om standigheden creëren, en zien waar de avond toe leidt. Ga bijvoorbeeld samen in bad met veel schuim en kaarsjes of geef elkaar nog eens een massage. Maar, ook al leiden deze optimale omstandigheden nog niet tot een vrijpartij, besef dan dat het goed is. Dat je sowieso een fijne avond én een intiem moment samen gehad hebt, en dat dat al veel is.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 264, 8 december 2012

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.