Mensen die een scheve schaats rijden zijn over het algemeen geen seksbeluste, uitgekookte, dwangmatig liegende individuen met narcistische trekjes. Integendeel, het zijn mensen zoals jou en mij. Net daarom kan je er ook zelf iets aan doen.

Vreemdgaan is van alle tijden en door de moderne technologie is het nog een stuk gemakkelijker geworden, misschien wel te gemakkelijk. Denk bijvoorbeeld aan Victoria Milan, de datingsite voor mensen met een relatie, om er maar eentje te noemen. Door hun spraakmakende campagne met ons koningshuis slaagde die erin om in no time 20.000 overspelige Belgische leden binnen te rijven. Uit hun onderzoek over wat vreemdgaande Belgen drijft, blijkt dat Belgische vrouwen vooral op zoek zijn naar een intelligente, zelfverzekerde man met een goed gevoel voor humor. De Belgische mannen lijken wat eerlijker (of meer recht voor de raap?) en zouden vooral op zoek zijn naar humoristische vrouwen met mooie borsten, die houden van orale seks. Een pornoster met humor, zeg maar. Ik vind dergelijke onderzoeken altijd wat moeilijk. Ja, er zullen mensen zijn die doelbewust en gericht op zoek gaan naar een pleziertje buiten hun huwelijk. En ja, die mensen kunnen waarschijnlijk niet wachten om zich met een vals e-mailadres in te schrijven. Maar, dat is volgens mij de minderheid, want uit zowat alle onderzoeken blijkt dat ongeveer één op de drie al eens vreemdging en vermoedelijk is dat een onderschatting!

Denk nu maar niet dat jou dat nooit zal overkomen, want dat denken alle cliënten die bij mij op de sofa belanden en vaak snikkend bekennen dat ze een affaire hebben. Ze begrijpen het vaak zelf niet, want zo zijn ze niet. Ik weet nog dat Els (44) langskwam. Haar man, Freek, met wie ze al 17 jaar gelukkig was, dacht dat ze aan een depressie leed en drong erop aan dat ze iemand zocht om mee te praten. Die iemand werd ik dus. Els zag er inderdaad verslagen en futloos uit en durfde me niet in de ogen te kijken. Er was maar één moment dat er terug lichtjes in haar ogen kwamen, en dat was toen ze het over haar jongere collega Roel had. Na wat doorvragen kwam de aap uit de mouw: Els bleek een kortstondige relatie te hebben gehad met Roel, maar hij had besloten bij zijn vrouw te blijven. Els snapte niet wat haar bezield had en vond het moeilijk om zichzelf – laat staan Freek – nog in de ogen te kijken.

Vaak heeft het trouwens niet enkel met seks te maken. Integendeel! Het draait veel meer om een gebrek aan communicatie en verbondenheid. Door het drukke leven en de vele verplichtingen raken partners van elkaar vervreemd en verliezen ze uit het oog wat er alweer zo leuk was aan de andere. En laat dat nu net essentieel zijn om de spanning en aantrekkingskracht erin te houden!

Overspel voorkomen kan je nooit. Maar als je merkt dat je dingen begint te doen waarvan je ze niet durft te bespreken met je partner, is het belangrijk om opnieuw tijd samen door te brengen en opnieuw aan het praten te slaan. Els had hier veel te lang mee gewacht, waardoor haar geheim te zwaar werd en het haar langzaam kleiner maakte, letterlijk en figuurlijk. De sessie erna nam Els Freek mee en had ze een zwaar gesprek. Blijf met je partner praten, in goede, maar zeker in slechte tijden. En voor de rest: toch maar eens een push-up en een lachje uitproberen? Baat het niet, dan schaadt het niet.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 297, 2 november 2013

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.