Een vaak gehoorde klacht over de jeugd van tegenwoordig is dat ze steeds losbandiger wordt. Kijk maar naar al die seks in muziekclips! Dat kan toch niet goed zijn voor de ontwikkeling? Ik word altijd erg moe van zulke boutades.

Volgens mij is het helemaal nog niet zo erg gesteld met de jeugd van tegenwoordig. In mijn ervaring wordt de jeugd zelfs preutser. En ook recent onderzoek (bijvoorbeeld van de Amerikaan Lawrence Finer) geeft aan dat de jeugd net minder en veiliger seks heeft. En die laatste evolutie kan ik alleen maar toejuichen! Preutsheid is een ander verhaal. Soms vraag ik me af of de balans niet te veel naar de andere kant is doorgeslagen. Wordt de jeugd niet té preuts? Het klopt dat men voor de buitenwereld heel ruimdenkend is over seks. Alles mag en moet bijna. Een gesprek op café is niet compleet als er niet over seks gepraat wordt. Maar in de slaapkamer blijft er van die stoerheid en open geest vaak bitter weinig over.

De meeste vrouwen die ik individueel begeleid, zoeken hulp omdat ze ‘niet van seks houden’. Dat zorgt uiteraard voor problemen in een relatie, want de meeste mannen willen en verwachten wel af en toe een stevige vrijpartij. En het is ook vaak door en voor hun teleurgestelde en gefrustreerde mannen dat deze vrouwen uiteindelijk hulp bij mij zoeken. Op zich is dat al jammer: je moet toch vooral fijne seks willen voor jezelf, en niet enkel voor je partner. Vandaar dat ik met hen ook altijd naga wanneer ze seks wel leuk vinden, wat hen opwindt, hoe ze het liefst worden aangeraakt… En daar zitten ze vaak vast.

Onlangs ontving ik Lieselotte (19) in mijn praktijk. Ze was twee jaar samen met haar vriend en nog steeds dolverliefd. Al slaagde hij er niet in om haar een orgasme te laten beleven. Na het relatie- en seksverleden van Lieselotte overlopen te hebben, kwamen we uiteindelijk aan bij masturberen. En net zoals veel vrouwen en jonge meisjes verslikte Lieselotte zich bijna toen ik het woord durfde uit te spreken. Masturberen bij vrouwen blijft een groot taboe. Veel jonge meisjes weten ontzettend veel manieren om hun partner te plezieren en zetten zijn orgasme centraal. Hoe ze zichzelf moeten verwennen, weten ze vaak niet. En willen ze vaak ook niet weten. Als het over hun eigen lichaam gaat, zijn jonge meisjes niet alleen heel onzeker, maar ook erg preuts. Ik zie nog zo vaak dat meisjes het not done vinden om zichzelf te verwennen. Jammer, want ik ben een fervente fan van soloseks! Op die manier leer je je lichaam goed kennen, ontdek je wat je lekker vindt en hoeveel plezier je lichaam je kan geven. Bovendien is het de kortste weg naar een complexloos orgasme. Wat wil je nog meer?

Lieselotte wou op dat moment vooral ontsnappen, denk ik. Want masturberen was iets wat ze zelden deed. En enkel met een seksspeeltje. Want ze vond het wel heel vies om zichzelf ‘daar’ aan te raken met haar vingers. Het enige moment waarop ze dat deed, was wanneer ze een tampon inbracht. Logisch dus dat ze er ook niet van kon genieten als haar vriend haar vingerde of verder ging. Ze was zo gefocust op de walging die hij vast moest voelen, dat ze niet kon openstaan voor genot. Lieselotte is nu dus, op seksuologisch voorschrift, aan het masturberen geslagen. En eigenlijk is dat iets wat vrouwen, vooral jonge vrouwen, meer zouden moeten doen: met zichzelf spelen en daarvan genieten. Op die manier zit er vast nog een happy end in voor de jeugd van tegenwoordig!

Door Kaat Bollen

Uit Nina 319, 26 april 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.