De meeste vrouwen kunnen nog wel met de exen van hun partner om, zolang die maar tot het verleden behoren. Anders is het wanneer ze nog contact hebben, voor de kinderen bijvoorbeeld. Dan is het een kunst om niet jaloers of onzeker te zijn.

Als we eerlijk zijn, denken we liever dat we de enige zijn die het hart van onze geliefde op hol kan brengen. Een beetje naïef misschien, want iedereen wil vergeten dat zijn partner wel even intense (of intensere?) gevoelens voor een ex heeft gehad. Nochtans wordt niemand geboren als behendig, relationeel natuurtalent. Daar gaat enige oefening aan vooraf. Je partner is volwassen geworden en heeft zich bekwaamd als partner en minnaar door de exen die hij had, hoe confronterend en pijnlijk dit vaak ook kan zijn. Zeker als de band die je partner met zijn ex heeft zich ook verderzet in het heden, denk bijvoorbeeld aan nieuw samengestelde gezinnen.

Wanneer je kinderen hebt, blijf je – op zijn minst tot de kinderen volwassen zijn – verbonden en dat zorgt soms voor wrevel. Want gaat dat contact alleen over de kinderen? En is er misschien niet nog een glimp van de gevoelens bewaard gebleven? Dergelijke vragen merkte ik heel duidelijk op bij Aniek (44). Ze was vier jaar samen met Dirk (46). Beiden hadden twee kinderen uit een eerder huwelijk en vormden een bijna klassiek nieuw samengesteld gezin. Aniek was door haar ex schaamtelijk bedrogen. Die wisselde bijna even snel van minnares als van ondergoed, maar ontkende elk vermoeden tot Aniek hem betrapte met zijn nieuwste aanwinst. Voor Aniek de reden om te scheiden en toen kwam Dirk op de proppen. Hij was zelf ook bedrogen en het delen van die pijnlijke ervaring leidde tot een passionele relatie. Net omdat Aniek Dirk intens liefhad, was ze ook intens bang om hem kwijt te raken. Aan zijn ex bijvoorbeeld, want Aniek vond haar een heel mooie vrouw en maakte zich zorgen over de uitwisselmomenten van de kinderen. Ze stond erop om mee te gaan en dat zorgde voor ongemakkelijke momenten, maar Dirk zag haar zo graag dat hij het toestond. En toen was er altijd wel iets wat Aniek onrustwekkend vond: keek Dirk zijn ex niet te lang in de ogen? En waarom had de ex zo’n diep decolleté? Aniek besloot Dirks gsmuittreksels te controleren en keek dagelijks de kilometerstand van zijn auto na. Toen Dirk hier achterkwam, stelde hij Aniek voor een ultimatum: of ze ging in therapie om te verwerken wat haar ex haar had aangedaan, of ze was hem kwijt. Dirk was het beu om afgerekend te worden op de fouten van Aniek haar ex, vooral omdat hij zelf bedrogen was, en dus wist hoe pijnlijk dit was.

Het verhaal van Aniek en Dirk zie ik wel meer: een vrouw die zoveel schrik heeft om haar man kwijt te raken, dat die tot in het absurde gecontroleerd wordt, waardoor hij ook effectief wegloopt. Blijf jezelf dus steeds bewust waarom je bepaald gedrag interpreteert als een mogelijke aanwijzing voor ontrouw. Baseer je je op de werkelijkheid of wordt je interpretatie gekleurd door je verleden of door je zelfbeeld? Sommige vrouwen vinden zichzelf niet (meer) de moeite, en kunnen nauwelijks geloven dat een man hen trouw blijft. Wanneer er dergelijke gevoelens meespelen is het belangrijk om het laag zelfbeeld aan te pakken. Je moet eerst jezelf graag zien, voor je kan geloven dat iemand anders dat doet. Vaak knelt hier het schoentje bij onzekere, jaloerse vrouwen.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 299, 16 november 2013

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.