Soms heb ik de indruk dat mijn vriendin een veel boeiender leven heeft dan ik. Hoewel ik erg blij ben voor haar, doet dit soms toch pijn. Ik durf haar dit niet te vertellen, omdat ik niet jaloers wil zijn. Hoe leer ik omgaan met deze gevoelens? Erika (28) uit Putte

Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om niet af en toe afgunstig te zijn op het leven van vrienden of vriendinnen. Op sociale media zoals Facebook word je voortdurend geconfronteerd met de hoogtepunten uit het leven van anderen, die nog eens extra in de verf gezet worden. Kleine kantjes, dipjes of moeilijke momenten worden minder gemakkelijk op internet gezwierd. Waardoor het wel eens kan lijken alsof je de enige bent die soms worstelt. En dat is natuurlijk niet zo! Realiseer je dus dat het leven van je vriendin waarschijnlijk ook niet altijd over rozen zal lopen, en dat ze waarschijnlijk hard heeft moeten knokken voor haar zegeningen. Dat besef maakt veel dingen relatiever. Probeer je verder te focussen op de dingen die goed gaan in je leven. Wanneer je verblind wordt door de successen van anderen, word je soms blind voor die van jou.

Zonde! Probeer elke dag stil te staan bij volgende vragen: Wat heb ik vandaag gedaan waarbij ik over mezelf tevreden ben? Wat is er verder nog gebeurd waarover ik tevreden ben? Door je te focussen op de positieve dingen in je eigen leven kan je die meer waarderen, en zul je waarschijnlijk minder afgunstig zijn tegenover je vriendin. Nu, dit alles neemt niet weg dat het goed kan dat het leven van je vriendin wat leuker is dan dat van jou.

En dan kan het pijnlijk zijn als ze daar voor de 33ste keer over begint! Daarom mag je zeker aangeven dat je heel blij bent voor haar, maar dat dit voor jou niet altijd gemakkelijk is. Een goede vriendin zal daarna fijngevoeliger worden en je niet meer te pas en te onpas confronteren met haar zegeningen. Bovendien kan het de deur openen naar een intiem gesprek dat jullie dichter naar elkaar brengt. Want, hoe je het ook draait of keert, gevoelens zou je nooit moeten verbergen voor je beste vriendin!

Door Kaat Bollen

Uit Nina 279, 20 april 2013

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.