Mijn man heeft voor zijn carrière gekozen en ik blijf thuis voor de kinderen. Ik ben vaak jaloers op hem, heb soms het gevoel dat ik waardeloos ben. Hoe raak ik uit die negatieve gevoelens? Greet (35) uit Arendonk

Je vertelt dat je man voor zijn carrière gekozen heeft. Dit lijkt te impliceren dat jij je naar die keuze geschikt hebt. Het is logisch dat dit zich na verloop van tijd wreekt! Waarom leek het vanzelfsprekend dat hij voor zijn carrière zou kiezen en jij voor de kinderen? Omdat hij een man is? Omdat hij een veel hoger loon had? Omdat jij carrière maken niet zo belangrijk vond? Het is nooit te laat om die keuze in vraag te stellen.

Probeer voor jezelf een duidelijk beeld te krijgen waar jij het moeilijk mee hebt. Het kan dat je je enkel moeder voelt.

Terwijl elke mens meerdere rollen heeft, die best min of meer in evenwicht zijn. Of zoals Meredith Brooks zong: ‘I’m a bitch, I’m a lover, I’m a child, I’m a mother, I’m a sinner, I’m a saint.’ En hoewel moeder zijn een belangrijke en mooie rol is, zit er vermoedelijk meer in je. Ga na wat je kan doen om andere rollen te ontwikkelen. Dit kan inhouden dat je terug aan het werk gaat, maar evengoed dat je vrijwilligerswerk gaat doen, meer met je vriendinnen afspreekt of een oude hobby opneemt. Wanneer het voor jezelf wat duidelijker is waar je nu behoefte aan hebt, praat dan met je man. Sta ook eens stil bij het begrip appreciatie.

Laat je man voldoende merken dat hij waardeert wat je doet? Mannen hebben het hier soms moeilijk mee! Probeer geen verwijten te maken, maar ga op zoek naar een oplossing die voor beiden werkt.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 251, 8 september 2012

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.