Ik heb al twee jaar een vriend en samen zijn we erg gelukkig. Hij is mijn eerste bedpartner en we kunnen het in bed heel goed vinden met elkaar. Maar vorige week ontdekte ik na het vrijen blaasjes op mijn schaamlippen! Is dit een soa? Hoe kom ik hieraan én hoe raak ik er weer vanaf? Telly (21) uit Antwerpen

Verzeker je er eerst van dat het zeker blaasjes of bultjes zijn. Want het zou ook iets onschuldigs kunnen zijn. Zo kan het een puistje zijn of een ontstoken haarzakje (door het scheren tegen de haargroeirichting in). Wanneer je ervan overtuigd bent dat het geen van beide is, bestaat de kans dat deze blaasjes op een soa (seksueel overdraagbare aandoening) wijzen. Bultjes, zweertjes of wratjes kunnen op verschillende soa’s wijzen.

Bij genitale wratten zijn ze rozerood tot bruin en hebben ze die typische wrat(bloemkool)structuur. Bij herpes genitalis zijn het eerder kleine blaasjes of vaste bultjes die kunnen uitgroeien tot zweertjes. Als we het over syfilis hebben, is het een pijnloos zweertje met een harde rand. Het beste wat je doet, is naar de dokter gaan en vragen om een uitgebreide soa-test. Na een week kan hij je meestal al een redelijke zekerheid geven. Sommige soa’s verschijnen pas later, je zal dus vermoedelijk na een tijdje nog eens getest worden. De meeste seksueel overdraagbare aandoeningen zijn overigens redelijk goed te behandelen met medicatie, afhankelijk van welke soa je zou hebben.

Mocht het om een soa gaan én je vriend is je enige bedpartner, is de kans groot dat je het van hem gekregen hebt. Dat hij momenteel geen blaasjes heeft, hoeft daarover niets te zeggen! Heeft hij voor je met andere meisjes onbeschermde seksuele contacten gehad? Het kan ook dat je zelf nog andere partners gehad hebt, met wie je geen seks gehad hebt, maar wel voorspel en dergelijke. En sommige soa’s kunnen zo overgedragen worden.

Genitale wratten zouden ook overgedragen kunnen worden door een besmette handdoek of washandje. Het beste wat je doet, is een open gesprek aangaan met je vriend. Vertel hem dat je blaasjes hebt, en dat je vreest dat dit een soa is. Ga samen na waar die vandaan zou kunnen komen. Ga daarna samen naar de dokter. Want, als één van jullie een soa heeft, heeft de ander die vermoedelijk ook. Laat jullie allebei gelijktijdig behandelen. Anders blijven jullie elkaar besmetten, en dat is niet de bedoeling. En geniet daarna terug van jullie seksleven!

Door Kaat Bollen

Uit Nina 286, 15 juni 2013

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.