De hond is de beste vriend van de mens, maar wat als die letterlijk tussen jou en je partner komt liggen? Huisdieren zorgen meer dan eens voor wrevel. Wil je je seksleven een kans geven, ban dieren dan uit de slaapkamer, ook als je single bent.

Huisdieren hebben echt wel hun plaats in huis. Maar die plaats hoeft niet meteen het hele huis te beslaan. De aanwezigheid van een huisdier beïnvloedt de spontaniteit. Ooit begeleidde ik een koppel wiens twee honden elke avond gezellig mee in bed kropen. De man had er op zich niet zoveel last van, maar de vrouw werd afgeleid door de hondenogen. Schattig, daar niet van, maar weinig erotiserend en van enige seksualiteit was geen sprake meer.

Onlangs nog kreeg ik een koppel over de vloer dat vertelde dat vrijen onder de douche er niet meer inzat. Want hun hond stond onophoudelijk op de douchedeur te krabben tot hij terug aandacht kreeg. De vrouw kon zich hierdoor nog maar moeilijk concentreren op het liefdesspel en dus gebeurde er niets meer in de badkamer. Zonde! Ook het huisdier van een vrijgezel hoort thuis in een mand, want op een dag ben je vrijgezel af en leer dan je teergeliefd dier maar af om mee het bed in te duiken. Begin er dus gewoon niet mee! Zorg er dus vooral voor dat je huisdieren een toegevoegde waarde voor je leven blijven, maar niet je seksleven gaan domineren.

Dat geldt ook voor je relatie. Een koppel kwam bij mij terecht omdat de vrouw virtueel ontrouw was geweest. Al snel bleek dat er heel wat meer aan de hand was. Zij zat met heel wat frustraties, waar ze aan ontsnapte door een internetflirt. Daar kon ze haar dagdagelijkse zorgen vergeten en zich zorgeloos overgeven aan lust. Ze had het gevoel dat het huishouden en de zorg voor de kinderen volledig bij haar lagen. Daar bovenop kwam Brutus, de boxer die alle aandacht van haar man opeiste. Hij moest worden uitgelaten, mocht niet alleen zijn met de kinderen, en maakte ook nog eens het huis vuil als zij net alles had gepoetst. Een band met Brutus had ze totaal niet. Het was zíjn hond, en hij was al veel langer in zijn leven dan zij dat was. Zij wilde de hond best gedogen, maar alle zorg was er voor haar te veel aan. Voor de man was het vanzelfsprekend. Hij werkte veel en buitenshuis, en iemand moest toch voor Brutus zorgen? In al onze gesprekken bleef de hond terugkomen, waardoor hij uiteindelijk besloot om Brutus naar een ander gezin te brengen, waar beide partners tijd hadden voor de hond. Uiteindelijk was dit een win-winsituatie. De hond had een thuis waar hij écht graag gezien werd en niet alleen maar gedoogd. En de relatie van het koppel bloeide open, want er waren minder frustraties en dus minder ruzies.

Wanneer je huisdier ook voor wrevel zorgt in je relatie, moet je beslissing uiteraard niet zo drastisch zijn. Maar hoeveel liefde je huisdier je ook schenkt, het is niet de bedoeling dat hij of zij de échte liefde van je leven wegjaagt. Ga dus op zoek naar compromissen én vind het nooit vanzelfsprekend dat je partner de zorg voor je huisdier op zich neemt. Wanneer jij voor een dier kiest, draag jij ook de verantwoordelijkheid en moet je je daarnaar gedragen. Lukt dat niet, dan komen er vroeg of laat onvermijdelijk discussies. De combinatie van een huisdier en een goed relationeel én seksueel leven, is niet altijd even evident maar het kan! En als het lukt, kan het echt wel een meerwaarde zijn.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 332, 4 oktober 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.