De mens is een gewoontedier en heeft het moeilijk met verandering. Vaak worden we verlamd door angst en maken we liever veilige keuzes, of helemaal geen. Terwijl je net gelukkiger wordt als je af en toe patronen doorbreekt.

Mensen kloppen meestal bij mij aan omdat ze moeite hebben met verandering. Ofwel is er sprake van ongewenste verandering, bedrog of een scheiding. Die is altijd het moeilijkste om te plaatsen. Ofwel willen mensen zélf verandering, ze weten alleen niet goed hoe. Bijvoorbeeld als hun relatie niet lekker meer loopt. Vaak proberen mensen dan van alles om uit hun vastgeroest patroon te raken maar dat is niet gemakkelijk.

Ook al is jouw huidige situatie erbarmelijk, je bent er wel vertrouwd mee. Vaak speelt de onzekerheid over wat komen gaat. Je weet wat je hebt, maar je weet niet waar je naartoe gaat. Dus misschien geef je iets op voor iets wat minder goed is? En wat dan? Door deze angst zijn mensen vaak geneigd om veilige keuzes te maken.

Of nog erger, om helemaal geen keuzes te maken. Zo heb ik sinds kort een vrouw in begeleiding van wie de man een affaire heeft met een andere vrouw. Het is al de tweede relatie buiten zijn huwelijk waarvan hij zijn vrouw op de hoogte gebracht heeft. Verschillende nachten per week blijft hij bij zijn huidige maîtresse slapen, de andere nachten slaapt hij wel in het echtelijk bed. Zijn vrouw vindt dit uiteraard verschrikkelijk maar ze heeft haar man wel de helft van de week voor haar en dat is beter dan niets, toch? Dus blijft ze in deze situatie zitten, hoewel die haar doodongelukkig maakt. Haar hart breekt als haar man vertelt dat zijn vriendin de vrouw van zijn leven is. Maar ze tolereert het. Want hoe moet het anders? Een scheiding is zo ingewikkeld en qua financiën zal ze er niet op vooruit gaan. En dus houdt ze dapper vol. Ik weet nu al dat dit ten koste van haar zal gaan. Deze situatie maakt haar langzaam kapot, alleen moet ze dat zelf nog leren inzien.

Uit angst tolereren we vaak veel te veel. Angst maakt de wolf alleen maar groter waardoor we te lang blijven vasthangen in het vertrouwde, in onze comfortzone. En af en toe is dat niet slecht. Het geeft juist een heel gerust gevoel om te weten waar je aan toe bent. Zeker als je op andere domeinen al veel stress hebt, kan het zalig zijn om je thuis in je comfortzone te wentelen. Je mag er alleen niet in vast blijven zitten! En dat geldt eigenlijk op heel veel gebieden. Zo zag ik een maand geleden een koppel waarvan de man na 15 jaar huwelijk had toegegeven dat hij homo was. Toch klampte zijn vrouw zich wanhopig vast aan hun huwelijk. Als ze nu eens op dieet ging en 20 kilo afviel, zou hij haar dan niet aantrekkelijk kunnen vinden? Of zou hij geen seks met haar kunnen hebben, enkel en alleen voor haar? Zo werkt het dus niet. Soms moet je, hoe moeilijk ook, de sprong durven nemen.

Vaak kan je net een breuk voorkomen als je regelmatig uit je comfortzone stapt. Want zowel je relatie als je seksleven worden erg saai als je altijd alles volgens hetzelfde patroon doet. Als je nooit een risico neemt, kom je juist dan in die welbekende sleur terecht. Het kan net extra schwung aan je leven geven als jullie samen een uitdagende hobby gaan doen of juist op reis gaan naar een onbekende plek. Of als jullie eens in de woonkamer vrijen. Wil je zelf dus gelukkig blijven, met je eigen leven én met je relatie, loont het de moeite om af en toe die veilige comfortzone te verlaten!

Door Kaat Bollen

Uit Nina 338, 15 november 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.