Laten we eerlijk zijn. Wij vrouwen zijn een ras apart. Heel gemakkelijk om ons te begrijpen is het niet. Laat staan om te doen wat we verwachten en ons gelukkig te maken. Een handleiding zou voor veel mannen vaak erg welkom zijn.

Driewerf helaas, zo’n handleiding bestaat niet. Elke vrouw is anders en elke situatie vraagt om een andere aanpak. Toch wil ik die arme mannen graag op weg zetten. Het allerbelangrijkste is om duidelijk te communiceren met je vrouw. Elke dag zie ik hoe die basisregel massaal en flagrant over het hoofd wordt gezien. Als je ervoor zorgt dat ze weet wat er in je omgaat, hoeft ze daar niet naar te raden. Want geloof me, dat gaat ze anders wel doen. Als je slechtgezind thuiskomt, vraagt ze zich af hoe dat komt. Had je een drukke dag? Zat je te lang in de file? Of heeft zij misschien iets verkeerd gedaan? Mogelijkheden te over. En daar wil ze zekerheid over. Dat is voor de ‘ondervraagde’ man in kwestie niet altijd even aangenaam. Want als je, bijvoorbeeld, thuiskomt van je werk, wil je even rust. Het beste wat je in dat geval kan doen is kort aangeven hoe het met je gaat. Zeg haar dat je een drukke dag had en een kwartiertje in de zetel gaat zitten. Maar dat je haar daarna wel helpt met het eten. Dat is lekker duidelijk en je vrouw weet meteen waar ze aan toe is.

Op dat vlak verschillen vrouwen niet zoveel van mannen: we hebben het allemaal graag duidelijk. Let wel op: helder communiceren staat niet gelijk aan altijd eerlijk zijn. Het spreekt voor zich dat eerlijkheid belangrijk is. Maar wat heb je eraan als die alleen maar kwetst? Wanneer er dus dingen zijn die je storen aan je vrouw waar ze niets aan kan veranderen, zwijg dan. Zaken waar ze wel iets aan kan veranderen, bespreek je best op een rustig moment. Wees niet bang om haar te zeggen wat je stoort, maar doe dit op een liefdevolle manier. Het beste gebruik je hiervoor de ik-boodschap. Vertrek vanuit je eigen gevoel. Zeg dus niet: je bent nooit thuis! Zeg: Ik vind het jammer dat je zo weinig thuis bent, want ik mis je’.

Communicatie bestaat niet alleen uit zelf praten, ook uit luisteren. En vaak is dat net iets moeilijker voor mannen. Jullie denken namelijk net iets praktischer dan wij en zijn daardoor ook sneller geneigd om oplossingen aan te dragen. Dat is fijn, want vrouwen hebben graag een man die hen helpt. Maar ze willen ook een man die hen begrijpt. Probeer haar dus eerst uit te laten praten en haar gevoel te vatten. Daarna mag je altijd met helpende ideeën op de proppen komen!

And last but not least: een vrouw kan je niet genoeg complimentjes geven! In het begin van een relatie hebben we daar vaak wel genoeg aandacht voor, maar hoe langer de relatie duurt, hoe minder we daarmee bezig zijn. Meer nog, vaak hebben we op den duur meer aandacht voor wat ons stoort. Onderzoek wijst uit dat er tegen elke negatieve opmerking, zeven positieve opmerkingen moeten staan. En dat halen maar weinig koppels! Dus mannen, vergeet niet om haar nieuwe kapsel te prijzen. Of vertel haar dat ze lekker gekookt heeft. En vergeet zeker niet regelmatig te laten merken dat je haar begeert. Dat kan door die complimentjes, maar ook door een blik in je ogen. Of door een subtiele aanraking. Of een wat stouter cadeautje. Je vrouw zal er wel bij varen. En jij ook, want hoe beter zij zich in haar lichaam voelt, hoe meer zij zich kan laten gaan en hoe beter de seks wordt. De investering waard, toch?

Door Kaat Bollen

Uit Nina 336, 31 oktober 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.