Het lijdt geen twijfel, seks en financiën veroorzaken de meeste wrevel tussen partners. Bovendien zijn beide issues vaak met elkaar verweven. En al is het geen garantie voor een gelukkig (seks)leven, geld maakt je relatie een stuk aangenamer.

Vaak raad ik koppels aan elke week iets samen te doen. Qualitytime kun je niet genoeg naar waarde schatten. Maar als je aan het eind van je loon nog een stukje maand over hebt, is het gemakkelijker gezegd dan gedaan om cadeautjes te kopen of uitstapjes te doen. Met kinderen wordt het nog moeilijker, een leuk uitje betekent kosten voor een babysit. Het moet haalbaar blijven. Of je moet er op zijn minst van overtuigd zijn dat er financiële ruimte voor is. En zelfs áls die er is, zie ik dat koppels het toch niet doen omdat het weggegooid geld lijkt dat beter geïnvesteerd kan worden. In een nieuw bed bijvoorbeeld. Waar dan niets in gebeurt. Prioriteiten stellen is belangrijk, maar is je relatie niet prioriteit nummer één en meer dan het investeren waard? Geloof me, het is zowat de enige investering die zichzelf terugbetaalt. Waarom nog twijfelen? Doen!

Soms is geld op zich het probleem niet, maar de verdeling ervan. Wanneer de ene partner meer te besteden heeft dan de andere. Waar vroeger alles in één pot bijeenkwam – ‘tot de dood ons scheidt’ – is dat nu veel minder het geval. Met de opkomst van seriële monogamie (verschillende partners in je leven waar je opeenvolgend trouw aan bent), zijn er steeds meer nieuw samengestelde gezinnen. Gezinnen waarbij beide partners een verleden meebrengen, met consequenties op financieel vlak. Een huis dat verkocht moest worden met restschuld bijvoorbeeld. Of een hoge alimentatie. Of een ex-partner die er op slinkse wijze in geslaagd is een flinke bom duiten te ontfutselen. In al die gevallen is de kans reëel dat geld een heet hangijzer wordt binnen de relatie.

Zo had ik onlangs een koppel in mijn praktijk waarvan de man door zijn eerste vrouw op alle mogelijke manieren ‘gepluimd’ was. Vastbesloten om dit nooit meer te laten gebeuren, had hij er in zijn nieuwe relatie voor gezorgd dat als het opnieuw fout zou lopen, hij er zeker geen materiële of financiële schade aan zou overhouden. Het huis stond op zijn naam, net als de zaak, waarin zijn nieuwe partner gratis meewerkte. In ruil mocht zij in zijn huis wonen, en dus had ze eigenlijk niet te klagen. Vond hij. Want zorgde hij er niet voor dat ze een comfortabel leven kon leiden? Met een veel hogere levensstandaard dan voordien. En ja, als ze bij hem wegging, bleef ze weliswaar met lege handen achter, maar dan moest ze toch gewoon niet bij hem weggaan?

Zijn vriendin had het erg moeilijk met de houding van haar partner. Het kwam niet bij haar op hem te verlaten, maar ze wilde wel respectvol behandeld worden. En dus nam ze – onbewust – wraak. Ze deed koeler, verraste hem minder vaak dan vroeger, en, jawel, ze wou minder seks. Geen geld, geen seks, zoiets. Wanneer je in zo’n geval je seksleven wilt verbeteren, moeten er eerst andere dingen veranderen. De machtsstrijd moest ontmijnd worden, er moest gelijkheid gecreëerd worden. Het is me niet gelukt. De man bleef halsstarrig zijn redenering volhouden. Zijn vrouw financieel tegemoetkomen was onbespreekbaar. Ik heb hen na die eerste sessie nooit meer teruggezien. Vermoedelijk leven ze nog altijd rijk maar seksloos verder.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 316, 5 april 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.