De feestdagen zijn in aantocht. En dat vraagt altijd om een heleboel praktische afspraken. Want waar ga je immers wanneer op bezoek? En voor je het weet, heb je in al dat heen-en-weergeloop, geen tijd gemaakt voor jezelf of je relatie.

Terwijl het logisch is om samen naar familiefeesten te gaan, kan er een pak meer wrevel ontstaan bij feestjes met de vrienden. Soms is het heel fijn om als koppel met hen af te spreken, maar het kan juist ook echt zalig zijn om alleen en onbezorgd met je vrienden te gaan feesten. Dat laatste ligt echter vaak erg gevoelig binnen de relatie. Deels door de periode, want de kerstperiode (en dus ook Nieuwjaar) linken we toch vooral aan gezelligheid en familie. Deels door het gevoel buitengesloten te worden. Veel mensen denken dat een relatie inhoudt dat je voortdurend bij elkaar moet zijn. Of toch op z’n minst bij elkaar moet willen zijn. Dat je moet versmelten tot een eenheid, die het meeste samen doet. Daarom is het voor velen zo moeilijk te aanvaarden dat je partner eens op stap wil zonder jou. Zeker als het de zogenaamd gezelligste dagen van het jaar zijn. Maar maak je geen zorgen, het is immers gezond om een deel van je individualiteit te bewaren! Om je eigen vrienden te hebben, je eigen hobby te beoefenen en dus ook om af en toe eens alleen op stap te gaan. Ook bij Nieuwjaar.

Dit wil immers niet zeggen dat je je partner minder graag ziet. Dit wil gewoon zeggen dat je jezelf bent en blijft binnen je relatie. Aan jezelf denken tijdens de feestdagen is dus een must. Net zoals aan je relatie denken. En veel mensen gaan hierbij de mist in. Doordat we zoveel sociale verplichtingen hebben, zien we soms door de bomen het bos niet meer. We rennen van hot naar her en qualitytime met onze partner schiet er vaak bij in. Jammer! Want de kerstperiode is toch ook een periode om een beetje tot bezinning te komen. Om je terug te trekken met je gezin en de rest van de wereld aan jullie voorbij te laten gaan. Om echt te genieten van diegene die dicht bij je staan en hier ook dankbaar voor te zijn. En vaak nemen we daarvoor door de kerst-rush onvoldoende tijd voor. Pas op voor deze valkuil. Want het zijn maar één keer per jaar de feestdagen!

Plan jullie kerstvakantie dus niet te vol met familiale en vriendschappelijke verplichtingen. De periode op zich is al druk genoeg en dan is het fijn als je zo nu en dan ook eens tot rust kan komen bij elkaar, als jullie samen eens kunnen uitslapen of juist extra vroeg het bed in kunnen duiken. Om echt tijd voor elkaar te kunnen nemen, en niet alleen samen uit te kateren. Want daar komt het vaak toch op neer. Tijdens de feestdagen geven we vaak het beste van onszelf weg aan familie of vrienden, waardoor onze partner het met de overschotjes moet doen. Zoals die verschrikkelijke kater. Zonde! Plan dus niet zomaar momenten met je partner en gezin in tijdens deze drukke periode, waak er ook voor dat dit fijne, gezellige momenten worden. Momenten die jullie dichter bij elkaar brengen.

Momenten waardoor jullie er weer een jaar tegenaan kunnen! Probeer dus het evenwicht te vinden. Het evenwicht tussen jouw en zijn familie. Het evenwicht tussen familie en vrienden. Het evenwicht tussen samen en apart feestvieren. En het evenwicht tussen op stap gaan en rustig thuisblijven. Zolang je deze balans weet te bewaren, is en blijft eindejaar een magische periode waarin je volop en zonder ruzie van je partner en je omgeving kan genieten!

Door Kaat Bollen

Uit Nina 341, 6 december 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.