Oude liefde roest niet en veel mensen kijken vertederd terug op hun eerste, grote liefde. Maar wanneer je al vragen had bij je huidige relatie of je in een midlifecrisis zit, kan je moeilijker weerstaan aan de lokroep van een lang vervlogen liefde.

Natuurlijk doet een eerste liefde wat met je! Toch is het belangrijk om die te relativeren. Het was de eerste keer dat je te maken kreeg met liefde (of iets waarvan jij dacht dat het liefde was). Daarbovenop maak je die vaak mee in een gevoelige periode, de puberteit. Net dat moment dat de hormonen door je lichaam gieren, alle emoties dubbel zo hard aankomen en je nog op zoek bent naar jezelf. Alles wat je meemaakt in je puberteit maakt een grotere indruk. Eindelijk is er iemand die je begrijpt, die je ziet en die je wilt zien en je toch nog graag wil zien. Indrukwekkend in die onzekere puberteit!

Verder stap je ook redelijk onbevangen in een eerste relatie. Je bent nog niet gekwetst, je weet niet hoe verwoestend de liefde soms kan zijn. Integendeel, je geeft jezelf helemaal en volledig. Je stort jezelf in een avontuur en je ziet wel waar je uitkomt. Natuurlijk is zo’n liefde waarin je jezelf met heel je hebben en houden stort een stuk beklijvender dan één die je sceptisch en enigszins voorzichtig benadert. Al deze factoren zorgen ervoor dat je eerste partner je waarschijnlijk nooit helemaal zal loslaten. Vandaar ook dat ‘the first cut the deepest is’. Het doet pijn en het duurt even vooraleer je weer verder kan.

Zolang het blijft bij het koesteren van wat ooit geweest is, is er niets aan de hand. Maar sociale media maken het soms moeilijk om het verleden ook in het verleden te laten. In mijn praktijk zie ik vaak koppels waar bij één van de partners een oude liefde ineens terug opduikt. Hoewel Anna (39) – negen jaar een koppel met Sam (42) en moeder van twee actieve peuters – haar man en kindjes dolgraag zag, was ze erg in de war toen Tom (40 jaar), haar jeugdliefde, haar een berichtje stuurde op Facebook. Want ja, hij had het indertijd heel bruusk uitgemaakt en ze was zich altijd blijven afvragen wat er van hen geworden zou zijn. En toen was Tom daar. Hij zat midden in een scheiding en was nooit opgehouden met aan haar te denken. Of zij hem ook zo gemist had? En of ze nog eens iets wou gaan drinken? Gewoon, ‘for old times’ sake’. Anna was totaal in de war. Moest ze hier iets mee? En zo ja, wat?

De belangrijkste tip die ik haar kon geven, was om niets overhaast te doen. Natuurlijk lijkt die eerste liefde ineens heel aanlokkelijk, maar vergeet niet dat je door goede en slechte tijden ook heel wat hebt opgebouwd. Is dat het waard om op te geven? Vaak niet, al moet je wel terug met je twee voeten op de aarde belanden om dat te beseffen. Verder is het ook belangrijk om je te realiseren dat het kind (of de jongvolwassene) van toen niet heel veel zegt over de volwassene van nu.

Ga je hem nog wel herkennen? Want hij heeft nu ook zijn bagage en is gevormd door zijn verleden, waar jij geen deel van uitmaakt. ‘Vertaal’ hem dus niet zomaar naar het hier en nu, je zou aardig teleurgesteld kunnen zijn. Wat je ook doet, benader hem als iemand die je net hebt ontmoet op café. Besef ook dat je niet per se iets moet met iemand uit je verleden, die zich onverwacht aandient. Soms is het beter om het verleden het verleden te laten. Op die manier heb je tenminste nog een mooie herinnering om te koesteren.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 301, 30 november 2013

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.