Iedereen snapt dat je aan je conditie moet werken, maar weinig mensen begrijpen dat je ook tijd moet investeren in je relatie. En dat vraagt qualitytime, niet zomaar samen in de zetel zitten en gedachteloos zappen, daar wordt je relatie niet beter van.

Het lijkt alsof de tijd altijd maar sneller gaat. De week zit erop voor je het goed en wel beseft. Ons hectisch leven zit vol met dingen die we graag doen, maar ook dingen die van ons verwacht worden. Je wil een goede werknemer zijn en dus werk je 40 uur met occasioneel een overuurtje waar niemand over rept. Je wil een goede mama zijn, en dus sta je op zaterdagmorgen aan het voetbalplein te supporteren voor zoonlief. Je wil een goede vriendin zijn, en dus duik je na het werk nog even het café in met die ene vriendin met liefdesproblemen. Je hebt het gevoel dat je jezelf moet ontwikkelen en dus volg je een avondcursus managementtechnieken. Of Frans. Al kost het je die laatste vrije uurtjes.

De agenda zit vaak zo vol, dat er amper tijd overblijft voor je relatie. En een relatie waarin niet voldoende geïnvesteerd wordt, verpietert. Liefde is en blijft een werkwoord en veel mensen staan er onvoldoende bij stil dat werken tijd vraagt. Toch is het een valkuil waar velen in trappen. Nadien kloppen ze dan bij mij aan omdat hun seksleven niets meer voorstelt of omdat het houden van wegebt. Vaak weten ze dan al helemaal niet meer wanneer ze de laatste keer een echt gesprek hebben gevoerd. Verbonden blijven in je relatie is erg belangrijk. Vaak is het zo dat geestelijke verbondenheid (door dat gesprek dus) ervoor zorgt dat ook lichamelijke verbondenheid meer voorkomt en gemakkelijker is.

Verbonden blijven is dus essentieel. Met elkaar, niet per se met de buitenwereld. De verbinding met de buitenwereld via sociale media vormt een steeds grotere bedreiging. Veel huishoudens worden overheerst door schermen. Computer, smartphone, tablet, tv, er valt zoveel te zien en te beleven en de schrik om iets te missen wordt steeds groter. En dus checken we ons te pletter.

Op elk moment van de dag staan we in contact met ons sociaal netwerk. Ook in de slaapkamer. Vaak is het laatste wat mensen zien voor ze in slaap vallen hun Facebook-timeline en niet het gezicht van hun partner. Veel mensen weten beter wat hun Facebookvrienden die dag gedaan hebben dan wat hun partner echt bezighoudt. Dat op die manier je eigen leven en je eigen relatie grotendeels aan je voorbijgaan, is iets wat veel mensen niet beseffen. Daarom heb ik nu een nieuwe regel: één verplichte schermloze dag per week! Eén avond waarop jullie met elkaar – alleen met elkaar – bezig zijn. In het begin is dit vaak erg wennen. Koppels zijn het vaak verleerd om écht te focussen op de ander. Schrik dus niet als jullie eerste schermloze avond wat vreemd of zelfs ongemakkelijk aanvoelt.

Dat is normaal. Maar geloof me, je krijgt er heel wat voor terug. Leer je partner terug kennen door een goed gesprek, door buiten met een dekentje naar de sterren te kijken of een ouderwets gezelschapsspel te spelen. Eigenlijk is het voor veel koppels een beetje terug in de tijd gaan, toen jullie aan het daten waren. Tijdens eerste afspraakjes zat je eerder diep in elkaars ogen te kijken dan naar het schermpje van je computer te staren. Zoek die romantiek dus terug op. Makkelijk is dat niet, want veel mensen zijn verslaafd aan hun smartphone. Toch loont een schermloze avond de moeite. Probeer het eens!

Door Kaat Bollen

Uit Nina 335, 25 oktober 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.