Mijn man helpt nooit mee in het huishouden. Na zijn werk gaat hij in de zetel zitten. Zo frustrerend! Hoe zet ik hem aan tot actie? Indra (32) uit Houthulst

Hoewel we graag allemaal van de daken roepen dat we o zo modern zijn, blijkt dat het klassieke rollenpatroon vaak toch diep ingebakken is. Je man zal waarschijnlijk wel willen helpen, maar ziet het werk wat jij verricht niet én ziet vermoedelijk ook geen nieuw werk. Dat maakt het natuurlijk net zo moeilijk om hier verandering in te brengen!

Maak hem bewust van al het werk wat een huishouden behelst door het gesprek met hem hierrond aan te gaan. Begin met een positieve insteek: dat je nog erg graag met hem samenwoont, maar dat je het moeilijk vindt dat het huishouden grotendeels op jouw schouders terecht komt. Laat hierbij voldoende ruimte voor zijn inbreng. De kans is groot dat je man denkt dat hij wel veel bijdraagt! Laat hem dus rustig opsommen wat hij wel doet én bekrachtig hem hier ook voor. Ere wie ere toekomt, toch? Vervolgens kun je zijn lijstje met werkzaamheden aanvullen met andere dingen die verder nog in huis gedaan worden. Pin je niet vast op een perfect evenredige verdeling. Wanneer je hem nu te veel laat doen, raakt hij waarschijnlijk ontmoedigd, en eindig je nog verder van huis! Zolang jullie maar tot een verdeling komen die voor jullie beiden oké is! Bedwing vervolgens je neiging om zijn taakjes toch over te nemen. Ja, jij strijkt misschien beter, maar als afgesproken is dat hij dat doet, doet hij dat ook. Desnoods met de nodige valse plooien als gevolg. Hij moet ook de kans krijgen om zijn klusjes te leren zien.

Laat hem gerust een hele sokkenberg kweken en op een ochtend gefrustreerd vaststellen dat hij geen propere sokken meer heeft. Dat blijft al beter hangen dan een kijvende vrouw! Beloon hem tot slot voor de moeite die hij doet. Het is normaal dat hij meehelpt, maar deze aanpak veronderstelt een hele verandering van zijn kant. Kook dus eens wat vaker zijn lievelingskostje of verras hem met een fijne vrijpartij.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 277, 30 maart 2013

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.