Het daten via de smartphone gaat nog meer boomen, daar is iedereen het over eens. We kiezen en keuren online mogelijke partners op basis van weinig info en veel beeld, maar wordt het dan niet heel oppervlakkig? Ik vind van niet.

Tegenwoordig loopt zowat iedereen met een smartphone rond. De verkoop steeg vorig jaar met maar liefst 40% en dat brengt op datingvlak best wat veranderingen met zich mee. We zijn toch nog altijd liever lui dan moe, dus als we kunnen daten via onze smartphone, zonder dat we onze luie stoel (of ons bed) moeten verlaten, waarom niet?

Veruit de bekendste datingapplicatie (app) in onze contreien is Tinder. De app stelt je profielen van mogelijke matches met mannen of vrouwen voor, en die kan je naar links (no go!) of rechts (oh yes!) swipen naargelang je de persoon in kwestie ziet zitten of niet. Wanneer beiden resoluut voor rechts gaan, kan het spel van de verleiding beginnen. Pijnlijke blauwtjes, ook al zijn ze dan digitaal, zijn uitgesloten omdat de app enkel melding maakt van wederzijdse interesse. Buiten wat tijd heb je dus weinig te verliezen met deze app.

Hoewel ik deze app zelf niet tot aan het daten uitgetest heb – mijn vriend zou er niet gelukkig mee zijn – heb ik wel vriendinnen die vooruitstrevend en single zijn. En jawel, een goede vriendin van mij is heel enthousiast aan het Tinderen geslagen. Met succes zelfs, want na enkele dagen de kat uit de boom te hebben gekeken, ging ze overstag. Een imposante man met de nodige tatoeages maakte nogal indruk. Niet enkel door zijn lichaamsversieringen, ook door het feit dat de man in kwestie zijn knappe bovenlichaam en spieren liet zien. Dat spreekt natuurlijk de vrouwelijke nieuwsgierigheid aan! Dus besloot mijn vriendin na enkele virtuele babbels af te spreken. En jawel, de vonk sloeg over. Ook de rest ging er naar verluidt nogal vurig aan toe. Des te beter natuurlijk! In elk geval is deze vriendin voor mij het levende bewijs dat modern daten wel degelijk tot een mogelijke relatie kan leiden.

Bij meer conservatieve mensen klinkt het luid dat dergelijke apps tot een verarming van het daten leiden. Een persoon is toch veel meer dan zijn uiterlijk, laat staan een klein profielfotootje bij een app? Diepgang, dat ontbreekt. Ik ben het daar niet mee eens. Laat ons eerlijk zijn, als je op café gaat, informeer je je toch ook niet over iemands filosofische overtuigingen voor je beslist op hem af te stappen? Hoe oppervlakkig sommige mensen het misschien ook mogen vinden, zeker in de eerste stappen van daten is het uiterlijk belangrijk. Misschien wel doorslaggevend. Als je een relatie aangaat, is het toch de bedoeling dat je opgewonden kan raken van hem. Ik heb nog maar zelden iemand geil weten worden van het citeren van geleerden en consoorten. Apps zoals Tinder gaan net meer naar de essentie, naar de eerste, o zo belangrijke indruk.

Het spreekt voor zich dat die eerste indruk ook niet meer is dan dat: een startpunt om uit te vissen of de persoon in kwestie nog andere kanten heeft die je aanspreken. Want, van een schoon bord kan je niet eten. Maar eten smaakt alleszins wel lekkerder als het mooi gepresenteerd wordt. Het oog wil ook wat, nietwaar? En daar speelt deze applicatie handig op in. Alleszins het proberen waard volgens mij. Want niet geschoten is altijd mis.

Door Kaat Bollen

Uit Nina 309, 15 februari 2014

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.