Hoe vaak of hoe weinig er ook gevreeën wordt, mensen hebben het nodig om zich begeerd te voelen. Zoek de intimiteit op, met complimentjes. Wedden dat het een positieve invloed heeft op jullie seksleven?

Herinner je je niet meer wanneer je nog eens die mythische twee keer per week gehaald hebt? Dat is niet vreemd. Integendeel, want ik heb geen idee waar die ‘gulden standaard’ vandaan komt. Wanneer mensen weten dat ze meedoen aan een onderzoek over hun bedgewoonten, hebben ze de neiging om hun seksleven wat op te vijzelen. Begrijpelijk, niemand lijkt graag saai en al helemaal niet in bed. Maar als mensen niet verteld wordt dat ze meedoen aan een seksonderzoek, maar bijvoorbeeld aan een onderzoek over vrijetijdsbesteding, komen er heel andere resultaten naar voren.

Zoals 0,7 keer per week of één keer om de tien dagen. Dat biedt perspectief, toch? Dat merk ik in elk geval in mijn praktijk, zoals bij Ben (42) en Sarah (37). Het was niet meer elke dag vuurwerk, zelfs niet meer elke week, maar als het ervan kwam, was het wel bevredigend voor beiden. Toch gingen Ben en Sarah twijfelen. En op aandringen van Ben kwamen ze daarom naar mij. Was hun seksleven wel normaal? En wat zei dat over hen als koppel? Dat ze een saai en uitgeblust stel geworden waren? Natuurlijk niet! Iedereen heeft wel eens een periode dat er wat minder gevreeën wordt. En waarom ook niet? Seks mag, maar moet niet. Wanneer een koppel zelf dus blij is met de frequentie, wat die dan ook is, stuur ik ze terug naar huis. Als koppels zoals Ben en Sarah toch de weg naar mij vinden, is er vaak een achterliggend probleem. En jawel, dat was ook bij hen het geval. Ben bleek een kilo of tien bijgekomen en stelde zich vragen. Vond Sarah hem eigenlijk nog aantrekkelijk? Of had ze liever een prototypische alfaman? Zou ze daar misschien meer mee vrijen? Sarah wist niet wat ze hoorde toen Ben daar bedeesd mee op de proppen kwam. Waar haalde hij het? Ze was zelf geen topmodel en ging zich juist meer op haar gemak voelen in bed, waardoor ze ook vrijer werd. Wat was dat een opluchting voor Ben! Hij had het nodig dat Sarah uitsprak dat de wat lagere seksfrequentie eerder aan hun drukke levens dan aan zijn buikje lag. En dat lijkt me niet meer dan normaal.

Kleine dagdagelijkse intimiteit en ‘sprankels’ zijn belangrijker dan de frequentie waarmee er tussen de lakens gedoken wordt! Laat je partner regelmatig merken dat je hem nog aantrekkelijk vindt. Pets hem eens speels op zijn billen, kijk hem eens diep in zijn ogen of kijk hem bewonderend aan als hij uit de douche stapt. En natuurlijk geldt dat ook omgekeerd, mannen! Een vrouw apprecieert het echt wel als je ziet dat ze een nieuw jurkje draagt of naar de kapper geweest is. Door hier aandacht aan te besteden gaat je vrouw zich meer vrouw voelen, of je man zich meer man. Dat kan alleen een goed effect hebben op jullie relatie. Wanneer je dus merkt dat jullie seksfrequentie door omstandigheden niet helemaal is wat je graag hebt, panikeer dan niet.

Blijf de intimiteit opzoeken in de kleine dingen. Een kus voor de ander naar het werk gaat of een mooi slaapkleedje in plaats van die gemakkelijke pyjama, maken de sfeer al een stuk intiemer. Zo blijf je het gevoel hebben dat de ander je de moeite waard vindt. En laat dat nu een prima uitgangspunt zijn voor uitstekende seks!

Door Kaat Bollen

Uit Nina 298, 9 november 2013

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.