Een echte relatie heb ik nog nooit gehad. Probleem is dat de mannen op wie ik val, achteraf bijna altijd homo blijken te zijn. Hoe komt dat toch, en hoe doorbreek ik dat patroon? Mieke (31) uit Ieper

Ga voor jezelf eens na wat het is dat je zo aantrekkelijk vindt in de mannen waar je voorheen verliefd op werd. Is het hun zorgzaamheid? Het feit dat ze over hun gevoelens kunnen praten? Graag met je mee gaan shoppen? Er zullen bepaalde eigenschappen zijn die jij extra aantrekkelijk vindt en die schijnbaar meer voorkomen bij homoseksuele mannen dan heteroseksuele mannen.

Waarschijnlijk heeft dit te maken met je ‘blauwdruk’. Vanaf ons 8ste levensjaar ontwikkelen we namelijk een beeld van onze ideale liefdes/levenspartner en een voorkeur voor bepaalde types. Ga eens na waar jouw voorkeur vandaan kan komen. Uiteraard verandert die daar niet door, maar hij wordt zo wel meer begrijpbaar. Het zou ook kunnen dat er iets anders onderliggend is. Het enige wat je namelijk zeker weet bij een homoseksuele man, is dat hij niet verliefd op je zal worden. Vandaar dat het redelijk ‘veilig’ is om op een homoseksuele man verliefd te worden. Zou het kunnen dat je erg gekwetst bent in het verleden? En dat risico, bewust of onbewust, niet meer wilt lopen?

Een ideale manier om met de angst om afgewezen te worden of om met onzekerheid om te gaan, is om partners uit te kiezen waarmee een relatie niet mogelijk is. Op deze manier bescherm je jezelf tegen onaangename ervaringen.

Ook wanneer je bindingsangst zou hebben, zou verliefd worden op homoseksuele mannen een oplossing kunnen zijn. Leer omgaan met je onzekerheden en accepteer dat afgewezen worden niet het einde van de wereld is.

Verder valt me op dat jouw mannen achteraf homo blijken te zijn. Je kan jezelf heel wat leed besparen door het onderwerp exen of seksuele voorkeur eerder bespreekbaar te maken. Wanneer je weet dat iemand homo is, moet je je verliefdheid zo weinig mogelijk voeden. Je moet het jezelf niet te moeilijk maken!

Door Kaat Bollen

Uit Nina 254, 29 september 2012

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.