Mijn vriend en ik zijn nog maar drie weken samen en we willen graag met elkaar naar bed. Maar hij schijnt te lijden aan een latexallergie, waardoor we niet met condoom kunnen vrijen. Aangezien ik hem nog maar net ken, wil ik het wel veilig doen. Hoe pakken we dat aan? Zoë (28) uit Tienen

Ik kan me goed voorstellen dat jullie niet kunnen wachten om eraan te beginnen! Maar inderdaad, met een latexallergie is dat niet zo simpel. Wat goed van je vriend dat hij hier op voorhand mee afgekomen is. Hij had deze mededeling ook kunnen bewaren tot het effectief zover was, en je voor een voldongen feit stellen. Maar dat deed hij niet, waardoor je op gemak de mogelijkheden kunt overlopen, super!

Een latexallergie houdt in dat wanneer je vriend geconfronteerd wordt met latex (wat inderdaad in de meeste condooms zit), hij kwaaltjes krijgt, zoals een jeukende uitslag, roodheid of zwelling. Geen fijne toestand om lekker te vrijen. En de eerste keer is al spannend genoeg, zonder dat je je zorgen moet maken over eventuele vervelende symptomen.

Maar, het feit dat jouw vriend lijdt aan latexallergie, wil niet zeggen dat jullie niet met condoom kunnen vrijen! Tegenwoordig zijn er namelijk heel wat condooms op de markt waar geen latex of rubber in zit. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan Durex Avanti Ultima-condooms. Het nadeel van deze condooms is dat ze vaak niet of niet meer verkrijgbaar zijn bij de drogist.

Uiteraard zijn er naast Durex ook andere, wat minder bekende condoommerken. Soms hebben zij ook een latexvrije variant in hun assortiment zitten. Het beste ga je dus op het internet op zoek naar latexvrije condooms. Op die manier kan je ook op je gemak kijken naar de specificaties van het condoom, zodat je zeker weet dat je kwaliteit in huis haalt. Let er bij het bestellen van een condoom op dat de condooms het CE-keurmerk (Certificate of Conformity Europe) hebben.

Dit keurmerk wordt gebruikt om de overeenstemming met de EU Product Safety richtlijnen aan te geven. Producten met CE-keurmerk voldoen dus aan de strenge Europese regels en richtlijnen. Als een condoom dit keurmerk heeft, weet je dus dat je een getest condoom van hoge kwaliteit hebt. Als je dit ‘volgens de regels van de kunst’ gebruikt, kan er op zich niets mislopen. Wanneer je vriend toch echt geen condooms wil gebruiken: er zijn ook vrouwencondooms zonder latex beschikbaar. Vaak is dit wel een stuk minder sexy dan een mannencondoom. Denk aan een plastiek zakje dat de vrouw inbrengt om zijn sperma in op te vangen. Maar, beter een vrouwencondoom dan geen condoom!

Ga je bij je vriend trouwens even subtiel na of hij daadwerkelijk een latexallergie heeft? Hij zou namelijk niet de eerste zijn die met dit kwaaltje op de proppen komt, om condoomgebruik te vermijden. Want ja, vrijen met condoom, het is niet even leuk als vrijen zonder condoom. Je moet het liefdesspel onderbreken en soms voel je minder. Maar toch, vrijen met condoom is nog altijd veel fijner dan vrijen met schrik voor ziekte of zwangerschap. Toch maar gebruiken, dus!

Door Kaat Bollen

Uit Nina 278, 13 april 2013

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published.